Polský ministr: Každá záminka je dobrá k obvinění našich potravin

Jan Krzysztof Ardanowski

Jan Krzysztof Ardanowski Zdroj: profimedia.cz

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v Česku řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet dnes uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin - pozn. ČTK) je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski. „Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady dnes začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Ministr Ardanowski ve středu podle rádia TOK FM varoval, že jestli Polsko bude ze strany Česka „vydírané“, může začít s kontrolami českého piva.

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí „posedlé“.