Polské opoziční strany chtějí sestavit vládu v čele s Donaldem Tuskem

Zkušený politik Donald Tusk se může stát novým polským premiérem.

Zkušený politik Donald Tusk se může stát novým polským premiérem. Zdroj: reuters

Trojice polských opozičních uskupení, která společně disponují většinou poslanců, je připravena sestavit novou polskou vládu vedenou bývalým premiérem země Donaldem Tuskem. Médiím to v úterý sdělili šéfové těchto formací před setkáními s prezidentem Andrzejem Dudou. Tuskova Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice chtějí převzít moc od dosud vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), s jejímž vedením se Duda v poledne setkal na úvod konzultací o nové vládě.

Polští voliči dali v polovině října v parlamentních volbách nejvíce hlasů národně-konzervativní PiS, strana vládnoucí dvě volební období však nezískala většinu mandátů potřebnou k sestavení vlády. Kabinet proto chtějí složit liberální a levicové formace v čele s bývalým předsedou Evropské rady Tuskem, které mimo jiné slibují zlepšit vztahy Polska a Evropské unie.

„Jsem velkým optimistou, bez ohledu na emoce, které dosud prožíváme. Počítám s dobrou spoluprací s prezidentem i s rychlými rozhodnutími,“ prohlásil Tusk. Podle něj je nyní čas spory odložit a začít rychle pracovat ve prospěch Polska.

„Apelujeme na prezidenta Dudu, aby nemarnil ani sekundu našeho času,“ řekl během společného vystoupení lídrů stran jeden ze dvou šéfů koalice Třetí cesta Szymon Holownia. Jeho strana si činí nárok na post vicepremiéra a také předsedy Sejmu, tedy dolní komory parlamentu.

Tusk poděkoval lídrům ostatních stran za důvěru a prohlásil, že vedení Sejmu i Senátu by mělo odrážet „partnerství a rovnost všech subjektů“. Konkrétní jména chtějí strany představit až v dalších dnech, podle portálu Onet.pl však ve vládě může být několik předních Tuskových spolupracovníků z minulého období. Předsedou Sejmu by se mohl stát přímo Holownia.

Duda, který má blízko k PiS, zatím neřekl, zda pověří sestavením vlády někoho z vítězné strany, nebo Tuska. S tím se má sejít odpoledne po jednání se zástupci dosud vládnoucí formace.