Peníze se stěhují do Polska. Burza svlékla politickou kazajku a má překonat Prahu

Polský zlotý

Polský zlotý Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Očekávané výsledky voleb vzbudily na startu týdne investiční boom prakticky všeho s přívlastkem "polský." Sázky na vítězství opozice, a tím i očekávaný silnější příklon země k Západu, katapultovaly k růstu polské akcie, dluhopisy varšavské vlády i polský zlotý. Burziáni na polském parketu slavili dokonce už v předstihu. Akcie na varšavské burze tak za bezmála dva poslední týdny posílily o více než deset procent, což udělalo z Polska jednu z nejrychleji rostoucích burz světa. Současný hlad po tamních aktivech má být přitom teprve prologem a polské akcie prý vyhlížejí vyšší výnosy než kupříkladu ty české.

„Prozatímní výsledky voleb naznačují, že vládu nakonec sestaví proevropsky orientovaná opozice. To by mělo vést ke zlepšení řízení státních společností, čerpání dalších evropských fondů s celkově pozitivním dopadem na polskou ekonomiku,“ uvádí portfolio manažer společnosti Amundi Dan Karpíšek.

Za předpokládanou změnu vlády jsou investoři ochotni si na všech úrovních aktiv podstatně připlatit. „Sestavení prounijní koalice stran pod pravděpodobným vedením Donalda Tuska by nejspíš otevřelo unijní stavidla s penězi,“ zdůrazňuje fondový manažer Raiffeisenbank Pavel Březmen. Právě tok unijních peněz do Polska totiž v minulých letech značně klesl, a to primárně vlivem obav o tamní právní prostředí kvůli zásahům do médií, či soudnictví. 

Polský akciový index WIG20 jen během pondělka posiloval o více než čtyři procenta, přičemž investoři skupovali především akcie energetik a finančního sektoru. Až bezmála osm procent tak posilovaly akcie jako PKN Orlen, či Bank PKO, které mají zároveň dohromady zhruba čtvrtinovou váhu v indexu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!