Polsko letos chystá prodej akcií státních firem za miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jsw.pl

Naši severní sousedé se v letošním roce chystají privatizovat ve velkém. Polský stát se chce zbavit podílu v celkem 160 firmách. Privatizace by v letošním roce mohla vynést asi 5 miliard zlotých (zhruba 31 miliard korun), uvedl před koncem roku pro polské vydání časopisu Forbes šéf státní pokladny Mikołaj Budzanowski.

K prodeji budou firmy z různých odvětví. První státní firmou, která je od prvního ledna na prodej, je tradiční výrobce lodních motorů Hipolit Cegielski – Poznaň. Firma s více než sto padesáti letou tradicí má nominální hodnotu přes 100 milionů zlotých (620 milionů korun), ministerstvo financí ale ještě nesdělilo, za kolik bude akcie nabízet.

Varšava se chce ale zbavit části podílu i v dalších státních firmách, a to prostřednictvím burzy. Během vánočních svátků dala vláda zelenou prodeji 11,4 procent akcií energetické skupiny PGE, 8,36 procenta banky PKO BP, 10,1 procenta v pojišťovně PZU a 38 procent v chemickém holdingu Ciech. Podle polského Forbesu se mají privatizovat také některé přímořské resorty na Baltu. Vloni polský stát na privatizaci majetku získal 9 miliard zlotých (asi 55 miliard korun).

Zisk z privatizace má nastartovat ekonomiku

Výtěžek z prodeje státního majetku má jít prostřednictvím státní banky a investičního fondu (BGK a CSI) na podporu soukromého podnikání. Polské firmy budou moci v rámci programu Polské investice od státu část těchto peněz získat ve formě výhodných půjček.

Polská ekonomika, největší v regionu střední a východní Evropy, letos prudce zpomalila svůj růst z předloňských 4,3 procenta na 1,4 procenta v roce 2012. Částečně kvůli zastavení státních investic.

Premiér Donald Tusk a jeho vláda chce růst znovu nastartovat právě pomocí zmíněného programu Polské investice. Peníze ze dvou státních těles půjdou především na investice do infrastruktury, hlavně v energetické oblasti.