Polský aristokrat vyzval Nigela Farage k souboji na šavle

Polákovi Janku Żylińskému, který žije v Londýně, došla trpělivost s výroky lídra protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Byznysmen, který užívá knížecí titul, se rozhodl problém vyřešit aristokratickým způsobem. Vyzval Nigela Farage na souboj v Hyde Parku.

Rozhořčený Polák je synem Andrzeje Żylińského, který v září 1939 bránil Polsko proti nacistům. Na videozáznamu, kde ohlašuje svou výzvu, drží jezdeckou šavli svého otce. „Mám jeho krev. Uvědomil jsem si, že se teď musím postavit na obranu mým krajanů zde, v Británii. Mám plné zuby diskriminace Poláků v této zemi,“ prohlašuje Żyliński.

Za „nejidiotštější“ příklad označil obvinění Farage, že přistěhovalci působí zácpy na dálnici M40. Záležitost s ním prý chce vyřešit tak, jak by to učinili polský aristokrat a anglický džentlmen v 18. století. Podotýká však, že se spokojí i se slovním duelem v televizi.

Farage se k výzvě vyjádřil. „Je to působivý meč. Já žádný nemám, ale jsem si jistý, že bychom nějaký našli, kdyby bylo třeba. Nabídku ale nemám v úmyslu přijmout,“ reagoval podle britských médií. „Myslel bych si, že polský kníže s dlouhým rodokmenem se mnou bude spíš souhlasit, že je úplnou tragédií pro Polsko, když ztrácí tak mnoho nejchytřejších a nejlepších mladých lidí,“ podotkl k velkému množství Poláků odcházejících do zahraničí.

Úspěch Nigela Farrage potrápí i české euroskeptiky