Polský export poroste nejrychleji na světě

přístav

přístav Zdroj: profimedia.cz

Polsko má být během příštích patnácti let nejrychleji rostoucím exportérem. Jeho vývozy by v daném období měly rok co rok stoupat tempem 5,58 procenta, odhadují výzkumníci londýnské Delta Economics ve zprávě Global Connections, jež vzniká na objednávku britské banky HSBC. Téměř stejně rychle jako ty polské mají růst i vývozy z Indie a České republiky (5,45 a 5,35 procenta).

V dovozu bude Polsko podle prognózy na šestém místě s průměrným ročním přírůstkem 5,46 procenta. Jako cílová země světového obchodu se bude nejrychleji rozvíjet Brazílie (7,73 procenta ročně). Indie obsadila druhé místo jak v případě vývozu, tak i dovozu.

Objem polského vývozu tak má do roku 2026 stoupnout o 119 procent. Nejdůležitějším partnerem Polska zůstane i přes mírnější roční přírůstky (2,4 procenta export, 1,9 procenta import) Německo.

Obchodní výměna s ostatními zeměmi Evropské unie, jako jsou Francie, Velká Británie a Česká republika by měla růst rychlejším tempem čtyř procent ročně. Vůbec nejrychleji poroste polský export do Číny, a to o 5,8 procenta ročně.
Polsko bude i nadále vyvážet osobní automobily a automobilové díly, ale v této branži studie očekává pomalejší růst 2,5, respektive 3,4 procenta. Současný význam si v rámci exportu zachovají domácí spotřebiče.

Skutečným hitem polského vývozu se ale mají stát počítače. Jejich vývoz má po celých patnáct let růst o 11,4 procenta ročně. Vysoké roční přírůstky se čekají také u domácí elektroniky a farmaeutik: 8,3, respektive 7,5 procenta. Například vývoz LCD přístrojů se má každoročně zvyšovat o 9,7 procenta.

Celkový objem světové obchodní výměny má do roku 2026 vzrůst o 87,8 procenta, což podle autorů zprávy představuje „robustní“ roční podíl 4,7 procenta.

Za tento rozkvět bude světový obchod vděčit zejména rozvíjejícím se trhům, které již nebudou obchodovat jen s rozvinutými zeměmi, ale rovněž mezi sebou. Tím může vyvstat problém pro rozvinuté země, protože prostřednictvím rozvíjejících se trhů v Asii a na Blízkém východě bude dominovat export nejen z Číny, ale také z Brazílie.

Tempo růstu vývozu a dovozu v letech 2012 až 2026Tempo růstu vývozu a dovozu v letech 2012 až 2026 | E15