Polský ministr: Pařížské útoky mění situaci, kvóty nemůžeme přijmout

Migranti na pomezí Srbska a Chorvatska

Migranti na pomezí Srbska a Chorvatska Zdroj: ctk/ap

Polsko po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí Evropské unie o rozdělení uprchlíků podle kvót. Uvedl to designovaný ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański.

„Námi kritizované rozhodnutí Rady EU o rozdělení uprchlíků a přistěhovalců do všech zemích EU mají stále status zavazujícího práva EU. Avšak kvůli tragickým událostem v Paříži nevidíme politické možnosti jeho splnění. Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou,“ napsal příští ministr na serveru wPolityce.pl.

Polsko za předchozí liberální vlády, která tento týden po prohraných volbách podala demisi, souhlasilo s unijním plánem rozdělit migranty mezi země Evropské unie na základě povinných kvót, a na rozdíl od ostatních tří členů visegrádské skupiny (Česka, Maďarska a Slovenska) a také Rumunska hlasovalo na jednání ministrů vnitra pro jejich přijetí.

Designovaná premiérka Beata Szydlová tehdy označila polský souhlas s povinnými kvótami za skandální. S rozhodnutím vlády nesouhlasil ani nový prezident Andrzej Duda.

Paříž se v pátek stala terčem série teroristických útoků s více než 120 mrtvými a dvěma stovkami zraněných. Prezident François Hollande vyhlásil v zemi výjimečný stav a nařídil zavedení zpřísněných kontrol na hranicích.