Pomalé naplňování minských dohod může vyostřit konflikt, varuje Steinmeier

Donbas

Donbas Zdroj: CTK

Čím déle potrvá naplnění dohody z Minsku, tím větší je riziko, že se konflikt na východě Ukrajiny znovu vyostří, řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Klíčové pro další uvolnění situace podle něj je co nejrychleji uskutečnit transparentní volby na území ovládaném separatisty.

„Když se uskuteční volby, otevře se perspektiva trvalého uklidnění konfliktu. Problém však je, že čím déle se táhne naplnění jednotlivých kroků dohody z Minsku, tím víc jsou lidé na obou stranách netrpěliví a roste hrozba nové eskalace,“ řekl Steinmeier.

„Pro volby potřebujeme jisté bezpečnostní podmínky, vzhledem k vývoji posledních týdnů ale věřím, že se je podaří vytvořit,“ uvedl ministr.

Nutné je podle něj také přijetí volebního zákona, což se zatím nepodařilo. „Už šest týdnů usilujeme v bilaterálních jednáních i v pracovních skupinách pro mírový proces o odstranění sporných bodů, aby obě strany mohly dojít ke kompromisu (o podobě zákona),“ řekl.

Steinmeier kritizoval skutečnost, že pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stále nemají neomezený přístup na všechna území ovládaná proruskými separatisty. „Co se týká možností přístupu pro pozorovatele OBSE, zatím zaostáváme za dohodou z Minsku. Ale i ukrajinská vláda říká, že v posledních týdnech se zlepšily možnosti OBSE vstupovat na území ovládané separatisty,“ uvedl však.