Pomozte ruskému Dálnému východu, vyplatí se vám to, láká Putin investory

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

K pomoci v rozvoji ruského Dálného východu vyzval domácí i zahraniční investory ruský prezident Vladimir Putin. Největší ruská ropná firma Rosněfť investuje do projektů v rozlehlém regionu 1,3 bilionu rublů (zhruba 466 miliard korun), prohlásil šéf Kremlu na nové hospodářské konferenci ve Vladivostoku. Investory podle něj čeká vysoká návratnost.

„Zajistíme investorům nejlepší podmínky k podnikání, aby ruský Dálný východ mohl úspěšně konkurovat předním obchodním centrům z hlediska efektivity a návratnosti kapitálu,“ prohlásil podle agentury Reuters Putin při zahájení Východního ekonomického fóra, jehož vznik inicioval.

Vládě vzkázal, aby zvýšila úsilí o rozvoj této odlehlé oblasti Ruska, sahající od východosibiřského jezera Bajkal k pobřeží Tichého oceánu. Oblast oplývá přírodními zdroji, je bohatá například na zásoby dřeva a loviště ryb.

Ruský prezident se na konferenci rovněž obrátil na zástupce ekonomik Asie a Tichomoří a ujistil je o jejich strategickém významu pro Rusko.

„Jsem přesvědčen, že země Asie a Tichomoří navzdory současným problémům určitě zůstanou motorem světové ekonomiky a nejvýznamnějším trhem zboží a služeb,“ citoval Putina Reuters. „Utužování vztahů se zeměmi této oblasti má strategický význam pro Rusko,“ uvedl také prezident.

Rusko se po zhoršení vztahů se Západem kvůli ukrajinské krizi obrací směrem na východ a usiluje o ekonomickou, politickou a vojenskou spolupráci v regionu.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé