Ponta: Ceauseskovi agenti v Německu mě sabotují

Victor Ponta

Victor Ponta Zdroj: reuters

Rumunský premiér Victor Ponta, jenž se nedávno neúspěšně pokusil sesadit prezidenta Traiana Baseska, našel kuriózního viníka své špatné image v Německu. Za vším prý stojí německá média. Předseda vlády tvrdí, že se do nich ještě za éry Nicolae Ceauseska infiltrovali agenti tajné služby a jsou dosud aktivní.

Ponta španělské televizi Antena 3 vysvětloval, proč podle jeho názoru EU včetně Berlína kritizovala pokus o impeachment a hovořila o ohrožení demokracie v zemi. „V Německu měla – a stále má – Ceauseskova bývalá Securitate své nejlepší lidi u tisku. Jsou tam osoby, jež jako jediné během posledních 20 let psaly o Rumunsku a dělaly to korektně,“ podotkl premiér ironicky a dodal, že zmínění mluví přes německá jména perfektně rumunsky.

Ponta uvedl, že s tím souvisí i rozhodnutí přesunout zářijový sjezd Strany evropských socialistů z Bukurešti do Bruselu. Členové německé SPD mu prý řekli, že nemohou do Rumunska jet kvůli tlaku domácích médií.

Basescu se minulý týden vrátil do úřadu, místo klidu ale zem čeká předvolební kampaň. Vláda o víkendu uvedla, že se o složení nového parlamentu rozhodne 9. prosince.