Poradce bývalého prezidenta Číny čelí obžalobě z korupce

Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao

Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao Zdroj: ctk

Čínská státní prokuratura oficiálně obžalovala někdejšího blízkého poradce exprezidenta Chu Ťin-tchaa. Ling Ťi-chua se bude před soudem zodpovídat z korupce, zneužití moci a nezákonného získání státních tajemství.

Své funkce, která odpovídá šéfovi prezidentské kanceláře, se Ling musel vzdát již v roce 2012 poté, co vyšlo najevo, že jeho syn byl účastníkem smrtelné dopravní nehody. V okamžiku havárie údajně seděly v mladíkově luxusním voze Ferrari na sedadlech spolujezdců dvě obnažené ženy.

Ling se prý snažil incident, při němž jeho syn zahynul, zatajit, což se mu ale nepodařilo, a kauza v zemi vyvolala vlnu rozhořčení. Důvodem byl podle agentury AP fakt, že případ potvrdil předpoklad mnoha obyčejných Číňanů, že děti stranických vůdců vedou privilegovaný život a mají k dispozici netušené bohatství.

Čínský prezident Si Ťin-pching označil korupci za největší hrozbu pro budoucnost Komunistické strany Číny

Krátce před nuceným odchodem z funkce byl Ling žhavým kandidátem na jmenování do stálého výboru politického byra čínské komunistické strany, který rozhoduje o dění v zemi.

Podle státní agentury Nová Čína využil Ling svého postavení a „přijímal obrovské úplatky osobně i prostřednictvím své rodiny“. Funkce prý zneužil rovněž k páchání cizoložství, ale třeba i k podpoře podnikatelských aktivit své manželky. Členové komunistické strany mohou být v Číně obviněni z cizoložství, jelikož mají být „vynikajícími členy společnosti“.

Čínský prezident Si Ťin-pching označil korupci za největší hrozbu pro budoucnost Komunistické strany Číny a slíbil tvrdý postup jak proti níže postaveným hříšníkům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám.