Poradkyně ministra zahraničí USA navštíví ještě v lednu Kubu

Poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová

Poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová Zdroj: http://www.vivelohoy.com/

Poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová na konci měsíce navštíví Kubu, kde bude jednat o normalizaci vztahů. V Havaně bude pobývat od 21. do 22. ledna, informovala agentura Reuters. USA a Kuba ohlásily záměr obnovit vzájemné vazby loni v prosinci.

Návštěva Jacobsonové na Kubě je součástí plánu administrativy prezidenta Baracka Obamy obnovit vztahy s Havanou, která po komunistické revoluci čelí přes půl století americkému embargu. Tématem lednového jednání na Kubě budou podle ministerstva zahraničí otázky migrace a normalizace vztahů.

Obama v polovině loňského prosince ohlásil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je prý překonaná. Mimo jiné oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě svoje velvyslanectví. Kubánský vůdce Raúl Castro po historickém prosincovém telefonátu s Obamou prohlásil, že Kuba je připravena s USA o normalizaci jednat.