Porážka Al-Káidy je na dosah, říká americký ministr

Nový ministr obrany USA Leon Panetta.

Nový ministr obrany USA Leon Panetta. Zdroj: wikimedia.org

Spojené státy jsou blízko definitivní porážky teroristické organizace Al-Káida, stačí už jen dopadnout nebo zabít nejvýše dvacet zbývajících hlavních vůdců sítě. Během své první návštěvy Afghánistánu ve funkci to uvedl nový americký ministr obrany Leon Panetta.

„Jsme na dosah od strategické porážky Al-Káidy a já doufám, že se na tento cíl dokážeme zaměřit, samozřejmě také ve spolupráci s mým předchozím úřadem,“ cituje Reuters Panettu, který byl do konce června v čele zpravodajské služby CIA.

Nyní, po květnovém zabití Usámy bin Ládina, je také podle Panetty ten správný čas na vystupňování tlaku proti teroristické organizaci. „Myslím si totiž, že pokud budeme v naší snaze pokračovat, tak můžeme ochromit Al-Káidu jako nebezpečí pro Spojené státy,“ dodal.

Panetta dále sdělil, že současný nejvyšší představitel Al-Káidy Ajmán Zavahrí se nyní pravděpodobně nachází v kmenových oblastech Pákistánu. Cílem je i bývalý americký duchovní Anwar al-Awlaki, který nyní působí v čele jemenské pobočky organizace.

Ministr ale odmítl prozradit další jména ze seznamu těch, které je nezbytné dopadnout. Mezi přibližně deset až dvacet cílů patří vůdci Al-Káidy v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a představitelé Al-Káidy v islámském Maghrebu na severu Afriky, upřesnil alespoň částečně Panetta.

Po dopadení bin Ládina v Pákistánu se vyrojily pochybnosti, zda je s Afghánistánem sousedící stát opravdu americkým spojencem v boji proti terorismu. Nový šéf americké obrany ale Islámábád jako svého partnera uznává, ale je podle něj potřeba na stát tlačit, aby ve spolupráci pokračoval.

Panetta také doufá ve zlepšení vztahů USA s afghánským prezidentem Hamídem Karzaím, který byl nařčen z toho, že nedostatečně bojuje proti korupci. Plán amerického prezidenta Baracka Obamy předpokládá, že země letos z Afghánistánu prvních deset tisíc vojáků, zbylých 90 tisíc by mělo odejít do konce roku 2014.