Porošenko a Putin začnou jednat o příměří

Proruští ozbrojenci v Doněcku (ilustrační foto)

Proruští ozbrojenci v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Ukrajina Rusko budou pracovat na dohodě o novém příměří mezi proruskými povstalci na východě Ukrajiny a ukrajinskými silami, dohodli se prezidenti obou zemí Petro Porošenko a Vladimir. Oba státy slíbily zavést účinnou kontrolu hranic, na níž by se měla podílet Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V komuniké vydaném prezidentským palácem v Paříži se konstatuje, že Putin a Porošenko se na závěr dlouhé konverzace dohodli, že budou pracovat na pěti bodech, k nimž kromě příměří a účinné kontroly hranic patří i další propouštění rukojmích a zajatců na základě předložených jmenných seznamů.

Podle komuniké vydaného k telefonátu Kremlem se všichni vedoucí představitelé také vyslovili pro co nejrychlejší uspořádání třetího kola konzultací mezi zástupci Kyjeva a představiteli povstalců. První kolo se uskutečnilo minulé pondělí a separatisté při něm souhlasili, že budou také respektovat klid zbraní. Druhé kolo přineslo především dohodu o výměně zadržovaných osob.

Výsledkem čtyřstranného telefonického summitu je podle médií i domluva, že o realizaci dnes projednávaných otázek budou v podobném formátu co nejdřív jednat ministři zahraničí všech čtyř zemí.

Podle agentury AFP by se ještě dnes měla znovu sejít takzvaná kontaktní skupina tvořená jedním z bývalých ukrajinských prezidentů, ruským velvyslancem v Kyjevě a zástupcem OBSE.

Porošenko žádá zastavení přisunu ozbrojenců

Porošenko v neděli znovu vyzval Putina k posílení ruské kontroly hranic mezi oběma zeměmi, která by zabránila přesunu ozbrojenců a výzbroje z Ruska k východoukrajinským vzbouřencům.

Ukrajinský prezident v pátek za souhlasu povstalců prodloužil týdenní příměří až do dnešního večera. Obě strany se ale vzájemně obviňují z jeho porušování. Zatím není jasné, zda Porošenko příměří znovu prodlouží. Podle mluvčího bezpečnostní rady Andrije Lysenka měl prezident své rozhodnutí oznámit ještě před 21:00 SELČ, kdy skončilo současné příměří. To se ale nestalo.

V neděli se ukrajinský prezident dostal pod tlak radikálních skupin, které ho vyzvaly k ukončení příměří, k vyhlášení válečného stavu v zemi a k důraznějšímu postupu vůči „teroristům“. Pokud prý tyto požadavky nevyslyší, bude prohlášen za zrádce a čeká ho osud proruského exprezidenta Viktora Janukovyče, kterého v únoru v Kyjevě svrhlo lidové povstání.