Porošenko prý už hledá nástupce premiéra Jaceňuka. Nahradí ho Saakašvili?

Exprezident Gruzie Michail Saakašvili

Exprezident Gruzie Michail Saakašvili Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už vzdal podporu premiéra Arsenije Jaceňuka a hledá za něj náhradu. Napsal to kyjevský list Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroje ve vládní straně Blok Petra Porošenka. Jakmile prý za Jaceňuka najde vhodného kandidáta, vláda padne.

Ukrajinská vládní koalice v těchto dnech horečně jedná o osudu Jaceňukovy vlády, otřesené nedávnou demisí ministra hospodářství Aivarase Abromavičiuse. Ministr svůj odchod odůvodnil politikařením, korupcí a zákulisními tlaky. Mezinárodní měnový fond dal najevo, že neposkytne další potřebnou finanční pomoc Ukrajině dřív, než bude jasný další osud vládních reforem.

„Porošenko už nepřemýšlí o tom, zda Jaceňuka odvolá. Hledá jeho nástupce. Jakmile najde kandidáta s dostatečnou podporou, vláda odstoupí,“ napsal ukrajinský list. Podle posledních průzkumů si demisi premiéra přeje 70 procent Ukrajinců nespokojených se stavem ukrajinské ekonomiky.

Za možné kandidáty označuje ukrajinský list předsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana či šéfa ukrajinské bezpečnostní rady Oleksanda Turčynova. V úvahu prý připadá i gubernátor jihoukrajinské Oděsy a bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili.