Porošenko: Rusko dodává povstalcům zbraně i důstojníky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Na straně proruských povstalců na východu země bojují i ruští důstojníci, separatisté také proti ukrajinské armádě nasadili nové ruské raketomety. Prohlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstalci dnes údajně sestřelili další ukrajinský letoun.

„V posledních třech dnech byly proti ukrajinským ozbrojeným silám nasazeny nové ruské raketomety,“ řekl Porošenko. Podle hlavy státu se také „potvrzují údaje, že bojových operací proti ukrajinským silám se účastní ruští důstojníci v aktivní službě“.

V palbě z povstaleckých raketometů minulý pátek zahynuly dvě desítky ukrajinských vojáků a skoro stovka dalších utrpěla zranění.

Porošenko velitele upozornil na potřebu pozměnit taktiku, aby bylo možné oblast bojů zúžit a zlepšit ochranu hranic i civilního obyvatelstva. Rovněž nařídil zlepšit vyzbrojení jednotek nasazených do bojů s rebely.

V osvobozených městech a obcích je nezbytné hned začít s obnovováním normálního života, zdůraznil prezident. Podle něj „hlavní, co lidé potřebují, je bezpečí… je nutné nejen vztyčit vlajku, ale i ubránit vlajku, stát a lidi“.

V Luhanské oblasti na východě Ukrajiny povstalci dnes údajně přenosnou raketou sestřelili ukrajinský letoun, jehož pilot se katapultoval. Oznámila to agentura Unian s odvoláním na očité svědky. Vzbouřenci tvrdí, že sestřelili letouny dva.