Porošenko vyhlásil na východě Ukrajiny jednostranné příměří

Ozbrojenci na východě Ukrajiny

Ozbrojenci na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdil, že armáda dočasně přeruší palbu na východě Ukrajiny, aby umožnila proruským separatistům složit zbraně či opustit zemi. Podle Porošenka bude příměří pouze krátkodobé.

“(Realizace mírového plánu) bude zahájena mým rozkazem k jednostrannému přerušení palby. Poté bez prodlení musíme získat podporu mírového plánu od všech účastníků bojů v oblasti Donbasu,“ prohlásil podle agentury Interfax Porošenko.

„Hlavní část mého mírového plánu obsahuje můj inaugurační projev,“ prohlásil před dvěma dny Porošenko k úvahám o příměří ve svém mírovém návrhu. Porošenkův mírový návrh počítá s větší decentralizaci moci. Právě posílení pravomocí regionálních vlád požadují někteří z povstalců. Součástí plánu je také vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo a amnestie pro vzbouřence, kteří se nedopustili těžkých zločinů.

Složit zbraně nebo odejít

Během krátkého příměří musejí separatisté odzbrojit a v regionu musí být nastolen pořádek. Těm, kdo složí zbraně a nedopustili se těžkých zločinů, chce prezident udělit milost. Porošenko rovněž slíbil změny v ukrajinské ústavě, které by vedly k decentralizaci země. To je podle něj jeden z předpokladů řešení krize na jihovýchodě Ukrajiny. “

Očekáváme, že ve velmi krátké době podpoří tento mírový plán mnozí účastníci konfliktu. Očekáváme, že budou osvobozeni rukojmí a že budou vyklizeny obsazené budovy,“ prohlásil prezident.

Klid zbraní a dosažení míru na východě země slíbil Porošenko Ukrajincům už předminulý týden. Jeho plány narazily ale na tvrdý odpor východoukrajinských vzbouřenců. Rozpory Kyjeva s povstalci se prohloubily po novém zesílení bojových akcí v Doněcké a Luhanské oblasti, které v sobotu vyústily v sestřelení ukrajinského armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých.