Portugalsko bude do konce roku dalším Řeckem, tvrdí šéf fondu Pimco

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko se do konce letošního roku dostane do stejné dluhové krize jako Řecko. V rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel to předpověděl známý analytik a generální ředitel investičního fondu Pimco Mohamed El-Erian. Dodal, že letošní rok rovněž ukáže, zda se eurozóna rozpadne nebo zmenší.

Rozpad eurozóny je sice podle El-Eriana „méně pravděpodobný, ale rozhodně ho nelze vyloučit“. Eurozóna by se podle něj mohla dostat z krize velmi rychle, kdyby se její členové „konečně chopili iniciativy“. „Je tu spousta peněz, která stojí stranou a čeká, co se stane,“ řekl.

Předseda portugalské vlády Pedro Passos Coelho však řecký scénář pro Portugalsko na začátku února odmítl. Dluhový profil země je podle něj podobný spíše profilu Irska. „Nedovolíme, aby to, co se stalo v Řecku, se stalo i tady,“ prohlásil.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun).

El-Erian předpokládá, že pomoc pro Portugalsko bude nedostatečná a Lisabon bude nucen požádat EU a MMF o další peníze. „Pak nastane velká debata o tom jak tuto finanční zátěž rozdělit mezi EU, věřitele, MMF a Evropskou centrální banku,“ řekl.

Řecko si předloni v květnu sjednalo záchranný úvěr v hodnotě 110 miliard eur. Ukázalo se však, že tento úvěr nebude stačit, a země si proto loni v říjnu dohodla druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur, který členové eurozóny formálně schválili tento týden.

Schválení balíku pomoci předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně současných státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Dohoda o poskytnutí záchranného úvěru ukončila měsíce nejistoty, která Řecko trápila a která nepříznivě ovlivnila i dění na finančních trzích. Atény pomoc dostaly, až se zavázaly k řadě drakonických úspor, které jeho ekonomiku srážejí hlouběji do recese.