Portugalsko kvůli záchraně banky nesplnilo rozpočtové cíle eurozóny

Lisabon

Lisabon Zdroj: Hana de Goeij

Rozpočtový deficit Portugalska loni klesl na 4,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z úrovně 7,2 procenta v roce 2014. Země tak kvůli nákladům na záchranu další banky nesplnila cíl dostat schodek ke třem procentům ročního výkonu ekonomiky. Plyne to z dnešních údajů portugalského statistického úřadu.

Na konci loňského roku se vláda rozhodla zachránit malou banku Banif, což podle odhadu úřadu přišlo na 1,4 procenta HDP. Byla to druhá státní záchrana portugalské banky za necelé dva roky. Předloni v srpnu stát poskytl 4,9 miliardy eur na záchranu předního portugalského bankovního ústavu Banco Espírito Santo, připomíná agentura Reuters.

Nová levicová vláda, která loni slíbila omezování úsporných opatření předešlého kabinetu, letos podlehla tlaku Evropské komise a slíbila snížit deficit v tomto roce na 2,2 procenta HDP z původně plánovaných 2,6 procenta. Lisabon získal souhlas Bruselu poté, co přišel s novými rozpočtovými opatřeními v čele s novými daněmi.

Portugalsko předloni v květnu dokončilo záchranný program a jeho ekonomika se začala zotavovat z nejhlubší recese od 70. let. Země se v roce 2012 stala po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Lisabon v rámci dohody o finanční pomoci v částce 78 miliard eur (2,1 bilionu korun) prováděl úspornou politiku a razantní reformy pracovního práva a dalších oblastí.


source: tradingeconomics.com