Portugalsko objevilo v rozpočtu díru za 1,1 miliardy eur

Portugalský ostrov Madeira v minulých letech nepřiznal ztráty ve výši 1,1 miliardy eur (27 miliard korun). Oznámila to dnes centrální banka země, kterou ještě ve středu chválil Mezinárodní měnový fond za úspěšné plnění úsporného programu.

Madeira tyto dluhy zapřela v letech 2008 až 2010, podle Banco de Portugal jde o „vážnou nesrovnalost“, která nemá obdoby. Dluh autonomního ostrovního regionu zatíží rozpočet Madeiry částkou odpovídající 0,3 procenta hrubého domácího produktu. Lisabon to pak příští rok bude příští rok stát 43 milionů eur (jednu miliardu korun).

Portugalsko se přitom snaží svůj letošní rozpočtový deficit stlačit na 5,9 procenta HDP, zatímco loni dosahoval schodek státní poklady 9,1 procenta HDP. Celkový dosud přiznaný dluh Madeiry se od roku 2005 více než zdvojnásobil, na konci loňského roku dosahoval 963 milionů eur. Nyní zveřejněné ztráty jej tedy opět dvojnásobně zvětšují.

Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond minulý měsíc ve společném prohlášení varovaly, že Portugalsko by mělo zavést přísnější kontrolu financí Madeiry. Dodaly, že náklady na obsluhu dluhu ostrova dosáhnou 277 milionů eur, a že pro něj do konce září připraví zvláštní program finanční pomoci.

Centrální banka a statistický úřad začali účty Madeiry prověřovat minulý měsíc. Portugalský kontrolní úřad už před pěti měsíci upozorňoval, že na účtech tohoto ostrova ustaly jakékoli pohyby. Autonomnímu regionu vládne od roku 1978 sociální demokrat Alberto Joao Jardim, který je nejdéle působícím voleným evropským lídrem. V říjnu bude usilovat o znovuzvolení