Portugalsko se připravuje na generální stávku

Na čtvrtek se v Portugalsku chystá generální stávka

Na čtvrtek se v Portugalsku chystá generální stávka Zdroj: profimedia.cz

Největší portugalský odborový svaz slibuje, že ulice měst ve čtvrtek zaplní demonstranti a život v zemi se zastaví. Pomoci generální stávky chce svaz CGTP přimět vládu, aby ustoupila od úsporných opatření a reforem trhu práce, které prý zvyšují nezaměstnanost.

Portugalci vyjdou do ulic už podruhé od minulého dubna, kdy Lisabon přijal mezinárodní pomoc ve výši 78 miliard eur. V posledních měsících rostou obavy, že této záchranný balík nebude stačit. Vláda ale tvrdí, že portugalská ekonomika si nyní už dokáže pomoct sama.

Optimismus může vzbuzovat také dnešní aukce dluhopisů, které Portugalsko dokázalo na trhu udat s menším úrokem než při poslední dražbě. Na druhou stranu, ceny dlouhodobých dluhopisů na druhotném trhu od ledna padají a řada analytiků tvrdí, že evropské banky kvůli přebytku hotovosti ochotně nakupují i finanční produkty s nízkou výnosností a vyšší mírou rizika.

Bude Portugalsko potřebovat další finanční pomoc? Více čtěte zde:

Portugalsko bude do konce roku dalším Řeckem, tvrdí šéf fondu Pimco

Portugalsko se brání: Další pomoc potřebovat nebudeme

Podle prezidenta CGTP Arménia Carlose nejistota na trzích dokazuje, že vládní úsporná opatření nefungují. Vládní data ukazují, že ekonomika by se letos měla propadnout o 3,3 procenta, nezaměstnanost už nyní dosahuje 14,8 procenta. Ministerstvo financí kvůli tomu očekává nižší výnosy z daní a vyšší náklady na podporu v nezaměstnanosti.

Karikatura německé kancléřky Angely Merkelové a portugalského ministra financí Vítora Gaspara v LisabonuKarikatura německé kancléřky Angely Merkelové a portugalského ministra financí Vítora Gaspara v Lisabonu|profimedia.czKarikatura německé kancléřky Angely Merkelové a portugalského ministra financí Vítora Gaspara v Lisabonu

„Úsporná opatření nezabrala v Řecku a nezaberou ani v Portugalsku,“ prohlásil Carlos a vyzval k poklidným protestům v Lisabonu a dalších velkých městech. Při poslední generální stávce v listopadu například v Lisabonu téměř nefungovala hromadná doprava a podle deníku Wall Street Journal se stejné potíže dají očekávat i zítra.

Zároveň ale zítřejší stávka bude pravděpodobně slabší, členové CGTP totiž do ulic vyjdou sami. Druhá největší odborová konfederace UGT účast odmítla. Na povrch tak opět vypluly rozpory mezi oběma organizacemi, které minulý měsíc vyvolala vládou připravená dohoda reformující trh práce. Zatímco UGT jí podepsala, CGTP návrh odmítla. Reforma usnadňuje propouštění zaměstnanců a snižuje odstupné, které musí zaměstnavatelé odcházejícím pracovníkům vyplatit.

Portugalsko od vypuknutí krize zažilo jen několik klidných protestů, zatímco demonstrace v také zadluženém Řecku a Španělsku jsou mnohem agresivnější. Politologové varují, že s růstem daní a škrty v oblasti zdravotnictví a školství by se i portugalské protesty mohly vyhrotit.