Z poškozených plynovodů už unikla polovina ročních emisí elektrárny Počerady

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn.

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Zdroj: Twitter

Všechny dostupné informace nasvědčují tomu, že trojice úniků na plynovodech Nord Stream nevznikla náhodou, ale byla výsledkem úmyslné akce. Jménem Evropské unie to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podobně se v úterý vyjádřila i předsedkyně Evropské komise (EK). Borrell dodal, že jakékoli záměrné narušení energetické infrastruktury v Evropě vyústí v masivní reakci.

Podle odborného serveru Faktaoklimatu.cz, který čerpá z dat vědce Zeka Hausfathera, zatím celkem uniklo 121 million kilogramu plynu, což je asi 115 tisíc metanu. „To je ekvivalent 3.2 milionu tun oxidu uhličitého, tedy zhruba polovina ročních emisí největšího českého emitenta – elektrárny Počerady,“ píše server na svém twitterovém účtu.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, ty švédské pak v úterý varovaly před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Premiérky dvou skandinávských zemí následně prohlásily, že problémy jsou pravděpodobně výsledkem sabotáže, aniž ukázaly na konkrétního podezřelého.

"Tyto incidenty nejsou náhoda a mají dopad na nás všechny," připojila se dnes ústy vysokého představitele Josepa Borrella celá EU. "Všechny dostupné informace naznačují, že tyto úniky jsou výsledkem úmyslného činu. Budeme podporovat jakékoli vyšetřování s cílem vyjasnit, co se stalo a proč," pokračuje prohlášení.

Unie v něm také avizuje snahu "zvýšit naši odolnost v energetické bezpečnosti" a důraznou a společnou reakci, potvrdí-li se podezření ze sabotáže. Podobné vyjádření přišlo už v úterý večer od předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové, která hovořila o "nejsilnější možné reakci".