Poslední plavba: Costa Concordia míří do Janova k sešrotování

Costa Concordia a její konvoj míří do Janova

Costa Concordia a její konvoj míří do Janova Zdroj: ctk

Vrak výletní lodě Costa Concordia pokračuje podle plánu v přesunu od ostrova Giglio, kde plavidlo před více než dvěma lety ztroskotalo, do Janova, kde bude sešrotován. Podle médií už je na dohled cíle a do přístavu mu zbývá už jen přes 20 kilometrů. Výprava, kterou tvoří remorkéry a také desítka doprovodných plavidel, ale musela zpomalit, aby nepřiplula předčasně.

V noci na sobotu lodní konvoj proplul bouřemi, ale přes den už opět panuje dobré počasí. Costa Concordia by měla podle plánu k přístavu dorazit v noci na neděli, a proto dnes musela rychlost plavby snížit pod dosavadní dva uzly (3,7 kilometru za hodinu). Odpoledne pak dokonce ubrala na jeden uzel.

Vrak by měl do Janova dorazit v neděli nad ránem kolem 03:00 SELČ. Před přistáním v přístavu ho ale ještě čeká složitý několikahodinový manévr, který se chystají sledovat stovky lidí, včetně italského premiéra Mattea Renziho.

Odborníci na palubách doprovodných plavidel dosud nehlásili žádný únik chemických látek ani zbytků paliva, kterého se obávali ochránci životního prostředí.

Costa Concordia a její konvoj míří do JanovaCosta Concordia a její konvoj míří do Janova | ctk

Costa Concordia ztroskotala s více než 4200 lidmi na palubě u toskánského ostrova Giglio v lednu 2012. Příliš se přiblížila ke břehu, narazila na útes a začala nabírat vodu. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Ve městě Grosseto nyní probíhá proces s kapitánem výletní lodi Franceskem Schettinem, který je podle prokuratury za nehodu a smrt osob na palubě zodpovědný.

Z Giglia do 350 kilometrů vzdáleného Janova vyplul vrak výletního kolosu na poslední plavbu ve středu. Sešrotování a recyklace trosek by měla trvat následující dva roky.