Potvrzeno. Strůjce atentátů v Paříži byl zabit při policejní razii

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud Zdroj: ctk/AP

Údajný hlavní organizátor pátečních teroristických útoků ve Francii Abdelhamid Abaaoud byl zabit při středeční razii na pařížském předměstí Saint-Denis, oznámila pařížská prokuratura, která uvedla, že identita muže byla potvrzena podle otisků prstů. Premiér Manuel Valls neutralizaci mozku atentátů uvítal. Při útocích v metropoli zahynulo 129 lidí a dalších více než 350 utrpělo zranění.

Při rozsáhlém sedmihodinovém středečním zásahu v Saint-Denis, který doprovázela intenzivní střelba a výbuchy, zahynula také sebevražedná atentátnice, kterou podle policie byla Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová. Podle prokuratury není zatím jasné, jak Abaaoud při středeční razii zahynul. Některé informace hovoří o tom, že se sám odpálil.

Abaaoud sehrál klíčovou roli při přípravě a provedení pátečních teroristických útoků v Paříži, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Do pátku ale Paříž podle něj netušila, že se Abaaoud nachází v Evropě. Žádná evropská země o tom prý Francii neinformovala. Ještě o víkendu francouzské bezpečnostní složky uváděly, že Belgičan marockého původu Abaaoud útoky zorganizoval ze Sýrie.

Cazeneuve žádá těsnější spolupráci

Z šesti atentátů, které Francie od letošního jara zmařila, stál podle Cazeneuvea Abaaoud hned za čtyřmi. Podílel se prý mimo jiné na plánování zmařeného útoku v kostele v pařížské čtvrti Villejuif. Možná se účastnil i organizace srpnového útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři američtí vojáci náhodně cestující ve vlaku.

Cazeneuve rovněž vyzval evropské státy, aby zesílily spolupráci v boji proti terorismu. Potřeba je prý především posílit kontrolu vnějších hranic i dohled nad obchodem se zbraněmi.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Francouzské bezpečnostní složky v průběhu vyšetřování atentátů na základě odposlechů, výslechů a práce tajných služeb dospěly k závěru, že se Abaaoud ukrývá na předměstí Saint-Denis.

Abaaoud patřil v Belgii k nejvýznamnějším náborářům radikálního hnutí Islámský stát. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jehož média označovala za nejmladšího džihádistu světa a který byl podle některých zdrojů zabit. Letos v létě Abaaouda belgický soud v nepřítomnosti odsoudil za verbování radikálů pro IS ke 20 rokům vězení.

Atentátnice po policii nejprve střílela

Osmadvacetiletý Abaaoud byl také považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie skupinu odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva její členy, Abaaoud však unikl.

Šestadvacetiletá Aitboulahcenová, jejíž fotografie dnes zveřejnil belgický tisk, se při středečním policejním zásahu podle britského tisku objevila v okně a křičela o pomoc. Policisté ji vyzvali, aby zůstala na místě, jinak budou střílet. Při dalším policejním útoku na ně údajně střílela ze samopalu a pak na svém těle odpálila trhavinu.

Lidé z okolí ji popisují spíše jako extrovertku, která se nevyhýbala alkoholu a nosila kovbojský klobouk. Poté, co se začala zajímat o džihád, se pokusila dostat do Sýrie za Islámským státem, ale nepodařilo se jí to. Francouzská tajná služba i policie ji sledovaly. Podle policejních zdrojů opakovaně nabízela své služby pro teroristické atentáty ve Francii.

Její rodina přišla do Francie v roce 1973 z Maroka. Právě marocká tajná služba podle listu Le Monde Francouze na Aitboulahcenovou a na místo, kde pobývá, upozornila.

Abdelhamid Abaaoud - mozek teroristických útoků v Paříži
Loni chtěl „terorizovat křižáky válčící proti muslimům“ a verboval proto v Evropě džihádisty. A letos stál údajně za teroristickými útoky v Paříži, které si v pátek 13. listopadu vyžádaly 129 mrtvých a ke kterým se přihlásila radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS), ovládající velká území Iráku a Sýrie. Osmadvacetiletý Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, jeden z nejhledanějších teroristů světa, byl podle pařížské prokuratury zabit při středeční rozsáhlé razii na severním pařížském předměstí Saint-Denis. Druhým mrtvým byla jeho sestřenice.

Abaaoud patřil k nejvýznamnějším náborářům IS v Belgii. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jenž je označován za „nejmladšího džihádistu světa“ a který byl podle některých zdrojů zabit. Letos v létě Abaaouda belgický soud v nepřítomnosti za nábory hrdlořezů pro IS odsoudil ke 20 letům vězení.

Abaaoud se narodil v roce 1987 v Bruselu do marocké rodiny (jeho otec přišel do Evropy v roce 1975), používal i jména abú Umar Súsí (podle oblasti na jihozápadě Maroka, odkud rodina pocházela) nebo abú Umar Baldžíkí (abú Umar „Belgičan“). Jeho otec vlastní dva obchody s oblečením, kde měli pracovat i jeho synové. Abdelhamid Abaaoud vyrůstal i se svými pěti sourozenci v bruselské čtvrti Molenbeek, nyní známé jako jedna z evropských líhní islámských radikálů. Chodil na prestižní střední školu Saint-Pierre d’Uccle na jihu Bruselu, ze které ho ale po čase vyloučili kvůli kázeňským přestupkům.

Později skončil kvůli ozbrojeným loupežím ve vězení. Právě tam se měl v roce 2010 seznámit se Salihem Abdeslamem, jenž podle médií pronajal vůz Volkswagen Polo, který v pátek k pařížskému koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky.“Měli jsme pěkný život, dokonce bych řekl, že fantastický. Abdelhamid byl slušný kluk a dobrý obchodník. Pak ale najednou odjel do Sýrie. Pořád se sám sebe ptám, co vedlo k jeho radikalizaci. Odpověď dosud neznám,“ řekl o něm letos v lednu jeho otec Umar.

V roce 2013 Abaaoud vyrazil bojovat po boku radikálů do Sýrie. Loni v březnu se na internetu objevilo video, ve kterém Abdelhamid Abaaoud řídí pick-up a táhne za sebou do hromadného hrobu čtyři zohavená těla. Pak se vrátil do Belgie a stal se náborářem IS. V Evropě plánoval nebo se údajně podílel na několika teroristických útocích: v dubnu se podařilo policii zmařit chystaný teror v kostele v pařížské čtvrti Villejuif, v srpnu byl údajně zapleten do útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři američtí vojáci náhodně cestující ve vlaku.

Letos v lednu, týden po útocích na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická policie na Abaaoudovu teroristickou buňku razii, při níž zastřelila dva jeho spolupachatele. Abaaoud ale zmizel; později se prý jeho stopa objevila v Řecku. V únoru s ním otiskl rozhovor list IS Dábik, jehož název je odvozen od města v dnešní severní Sýrii, kam prorok Mohamed umístil rozhodující bitvu mezi armádami islámu a Říma. „Muslimský svět by se neměl bát nafoukaných křižáckých tajných služeb,“ řekl Abaaoud, který zároveň tvrdil, že se mu podařilo operovat belgické tajné službě přímo pod nosem a přivést do Belgie dva spolubojovníky, aby „terorizovali křižáky válčící proti muslimům“.

Abdelhamidův otec se syna mezitím veřejně zřekl. „Stydím se za svého syna. Zničil nám životy. Proč by, ve jménu Boha, měl zabíjet nevinné Belgičany? Naše rodina vděčí této zemi za vše,“ prohlásil po lednové razii.