Povstalci na Ukrajině prý chtějí hlasovat o připojení k Rusku

Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň

Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň Zdroj: CTK

Proruští radikálové v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny chtějí po svých separátních komunálních volbách uspořádat referendum o připojení k Rusku. Informaci odkazující na zdroje z okolí ruské prezidentské kanceláře zveřejnila ruská média. Kreml oficiálně odmítl zprávy komentovat s tím, že jsou neověřené.

Vlastní místní volby chtějí vzbouřenci nezávisle na volbách ukrajinských uspořádat ve svých „lidových republikách“ 18. října a 1. listopadu. Kyjev hodlá uspořádat komunální volby 25. října, na územích kontrolovaných separatisty se ale mají uskutečnit až po politickém urovnání krize. Hlasování organizované vzbouřenci Ukrajina neuznává.

Na informovaných ruských zpravodajských serverech Gazeta a Lenta se objevily zprávy, že po separatistických volbách uspořádají povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti referendum o připojení k Rusku. Informace prý pochází od kremelských poradců, kteří se věnují ukrajinské problematice.

Záležitostí se údajně zabývá nejbližší okolí prezidenta Vladimira Putina. „Konečné rozhodnutí bude záviset na výsledcích komunálních voleb v Donbasu a na stavu mezinárodních vztahů,“ řekl serveru Gazeta informovaný ruský zdroj.

Aktuální situace na východě UkrajinyAktuální situace na východě UkrajinyAktuální situace na východě Ukrajiny | Ukrainian Crisis Media CenterZdroj: Ukrainian Crisis Media Center

Možnost referenda o spojení s Ruskem nedávno připustil šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij. Pokud prý bude třeba, vzbouřenci referendum uspořádají, řekl agentuře RIA Novosti. „Jak by mohly být proti babičky, jimž (ukrajinský premiér) Arsenij Jaceňuk ukradl penze, nebo děti, které se probouzejí za zvuků pum? Lidé referendum podpoří. Bude-li zapotřebí, uspořádáme ho,“ citovala Plotnického ruská agentura.

Plotnického doněcký kolega Andrej Purgin označil spekulace o referendu za předčasné. „Hovořit o termínech nebo náležitostech takové akce je předčasné. Je to velmi závažné téma, do podobných spekulací bychom se neměli pouštět,“ řekl Purgin agentuře Interfax.

V podobném duchu dnes hovořil i kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Tuto záležitost nemohu komentovat, nevím, z jakých zdrojů pochází,“ řekl mluvčí.

Rusové prchají z Karlových Varů, lázně se probouzejí do reality