Povstalci umožní evakuaci ukrajinského Debalceve

Evakuace ukrajinského Debalceve

Evakuace ukrajinského Debalceve Zdroj: ctk/ap

Evakuace ukrajinského Debalceve
Evakuace ukrajinského Debalceve
Evakuace ukrajinského Debalceve
Evakuace ukrajinského Debalceve
4
Fotogalerie
Ukrajinská armáda se s doněckými povstalci dohodla na zřízení humanitárních koridorů z města Debalceve, které umožní evakuovat civilisty z míst bojů. Listu Ukrajinska pravda to sdělil zástupce ukrajinských ozbrojených sil Petro Kanonyk. Druhý koridor bude zřízen ze sousedního města Vuhlehirsk.

Debalceve v Doněcké oblasti na jihovýchodě Ukrajiny se v posledních dnech stalo místem nejprudších bojů mezi separatisty a vládními vojáky. Ve městě, které má v mírových dobách 25 tisíc obyvatel, každodenně umírají lidé, miny a granáty dopadají do obytných čtvrtí.

Město částečně ovládají povstalci, většinu ale drží armáda. Vojáci se z bojové zóny v minulých dnech pokusili evakuovat civilisty. Několik evakuovaných osob bylo přitom zraněno střelbou. Město podle OSN i tak za posledních několik dní opustilo nejméně dva tisíce lidí.

Podle Kanonyka budou evakuační koridory v Debalceve otevřeny od dvou hodin odpoledne, z Vuhlehirsku od devíti hodin ráno. Uzavřeny budou v sedm hodin večer. Armáda prý původně navrhovala všeobecné příměří v obou městech od 10:00 do 17:00 hodin, tento návrh ale prý vzbouřenci odmítli.

Klid zbraní podle zpráv z obou měst už nyní ve vyznačených koridorech platí a obě strany ho dodržují. Vojáci i povstalci se rovněž z míst bojů snaží vyvézt své mrtvé.