Požár ve Fort McMurray zničil desetinu domů, úřady čekaly ještě více škod

Následky požárů v Albertě

Následky požárů v Albertě Zdroj: ctk

Rozsáhlý lesní požár ve městě Fort McMurray v kanadské provincii Alberta zničil 2400 domů, zbývajících 90 procent budov řádění živlu přečkalo. Škody tak budou výrazně menší, než se očekávalo, ačkoli i tak dosáhnou několika miliard kanadských dolarů. Boji hasičů s ohněm velmi pomohlo citelné ochlazení, požár ale nadále zuří a Fort McMurray stále není v bezpečí. Místní těžařské firmy mezitím plánují obnovit těžbu ropy.

Požár, který vypukl na počátku května, dosud postihl oblast o rozloze 2290 kilometrů čtverečních. Úřady z bezpečnostních důvodů evakuovaly přes 100 tisíc lidí, z toho asi 80 tisíc z Fort McMurray.

Pokud bude současný vývoj požáru pokračovat, žádné další evakuace se nepředpokládají. Státní správa nyní začíná pracovat na harmonogramu návratu obyvatel, podrobné plány by měly být k dispozici do dvou týdnů.

Někteří političtí představitelé, jako například poslanec David Yurdiga, neskrývají i přes řadu komplikací optimismus. „Všechna klíčová infrastruktura je v pořádku. Nemocnice stojí, školy stojí,“ citoval Yurdigu portál BBC. Dodal, že na některých místech není vůbec poznat, že v okolí hořelo.

To, že některé ulice jsou zcela netknuté, zatímco o několik metrů dál stojí pouze základy vypálených domů, ukázala pondělí inspekce albertské premiérky Rachel Notleyové. Ta prohlásila, že ji povzbudilo zjištění, že ve Fort McMurray požár přečkalo na 25 tisíc domů a dalších budov. Zdůraznila ale, že město stále není bezpečné.

„Je zázrak, že jsme všechny dostali bezpečně pryč,“ řekla novinářům o evakuaci Notleyová. Podle oficiálních údajů v plamenech nikdo nepřišel o život, zaznamenána nejsou ani žádná vážnější zranění. Registrována jsou ale dvě úmrtí lidí, kteří zahynuli při dopravní nehodě během evakuace.

Ačkoli oblast stále čeká na vydatný déšť, teploty, které v noci klesají pod bod mrazu, hasičům v boji s plameny velmi pomáhají.

Těžařské společnosti, které v okolních oblastech ropných písků kvůli požáru musely přerušit dobývání ropy, chtějí produkci opět co nejdříve obnovit. Potýkají se ale s tím, že jejich zaměstnanci byli rovněž evakuováni. Prozatím je odstavena asi polovina místní produkce ropy.