Pozorovatelů OBSE v Donbasu bude dvakrát více, dohodlo se Rusko s Ukrajinou

Žena prochází kolem ozbrojených separatistů v Doněcku

Žena prochází kolem ozbrojených separatistů v Doněcku Zdroj: ctk

Rusko a Ukrajina se dohodly na zdvojnásobení počtu pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří monitorují dodržování příměří na východní Ukrajině. Pozorovatelů bude nově 1000 namísto pěti set.

Oznámil to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v Rize, kde se koná neformální jednání šéfů diplomacií zemí Evropské unie. Dohoda byla podle něj dojednána po schůzce vysokých představitelů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v Berlíně. Steinmeir dodal, že pozorovatelé OBSE by nově měli získat přístup i do míst, kde jsou skladovány zbraně.

Právě potíže se vstupem na citlivá místa označil za největší problém mise šéf OBSE Lamberto Zannier. „Hlavním problémem není počet pozorovatelů, je to přístup,“ řekl Zannier v rozhovoru s agenturou Reuters.

Potvrdil dále, že příměří na Ukrajině je dodržováno, alespoň pokud jde o palbu z těžkých zbraní, a že obě strany odsouvají těžkou techniku. Zaznamenáno bylo podle něj porušování příměří lehkými zbraněmi a občas minomety. „Všechno to jsou ale zbraně lehkého kalibru,“ uvedl Zannier. OBSE by podle něj uvítala, kdyby měla k dispozici více menších bezpilotních letounů k monitorování situace namísto stávajících tří velkých dronů.

Mandát OBSE neskončí

Už v pondělí odsouhlasili vedoucí představitelé Ruska, Německa a Francie návrh Ukrajiny, aby pozorovatelé OBSE pomáhali s realizací dohody o příměří na východě země, připomíná agentura Reuters.

Podle agentury AFP, která cituje z prohlášení německého ministerstva zahraničí, se Steinmeier a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov dohodli během telefonního rozhovoru na prodloužení mise OBSE. Mandát OBSE na Ukrajině vyprší totiž 23. března a prodloužen může být pouze jednomyslným schválením. Pro posílení role OBSE na Ukrajině se v úterý vyslovili i americký prezident Barack Obama a čelní evropští představitelé.