Pozůstalí obětí z Benghází žalují Clintonovou kvůli soukromým emailům

Shromáždění za oběti útoku na americký konzulát v Benghází

Shromáždění za oběti útoku na americký konzulát v Benghází Zdroj: ctk

Rodiče dvou obětí útoku v libyjském Benghází, při němž byli v září 2012 zavražděni čtyři Američané, podali žalobu na tehdejší ministryni a nynější prezidentskou kandidátku demokratů Hillary Clintonovou. Je podle nich odpovědná za smrt jejich blízkých, protože nakládala neodpovědně s úřední elektronickou poštou rozesílanou přes soukromý server.

Při útoku v Benghází zahynuli velvyslanec Christopher Stevens a zaměstnanec ministerstva zahraničí Sean Smith a dále dva najatí bezpečnostní pracovníci Tyrone Woods a Glen Doherty. Rodiče Smithe a Woodse v žalobě uvedli, že Clintonová se zachovala „nedbale a bezohledně“ a nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost amerických občanů.

Kauza s poštou Clintonové je jedním z volebních trumfů republikánů. Jejich poslanci ale v Kongresu z porušování bezpečnostních zásad obvinili vládu Baracka Obamy, nikoli osobně Clintonovou. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dospěl k závěru, že bývalá ministryně projevila „mimořádnou nedbalost“, trestní stíhání ale nedoporučil. Vyšetřovatelé na základě zjištění FBI případ odložili.

„Je velmi pravděpodobné, že paní Clintonová jako ministryně zahraničí rozesílala a dostávala e-maily o velvyslanci Stevensovi, a tudíž i o aktivitách ministerstva zahraničí a o tajných operacích. Tyto informace mohly útočníkům umožnit, aby provedli svůj plán,“ uvádí se v žalobě.