Přání Merkelové: Schaüble jako šéf ministrů financí eurozóny

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová lobbuje za to, aby se šéfem Euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny, po lucemburském premiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi stal německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Napsal to dnes s odvoláním na zdroje z Bruselu a dalších metropolí Evropské unie ekonomický list Financial Times Deutschland (FTD). Pokud by Merkelová svého kandidáta prosadila, vliv Berlína v eurozóně by se podle FTD ještě posílil.

Merkelová si podle informací deníku už začala zajišťovat pro Schäubleho podporu mezi ostatními šéfy vlád eurozóny. „Má momentálně nejlepší karty,“ řekl nejmenovaný zdroj FTD.

Podle něj je Schäuble první volbou, pokud předsednictví Euroskupiny nepřijme některý z premiérů eurozóny. Z těch, kteří mají zkušenost jako ministři financí, to podle listu už odmítli italský ministerský předseda Mario Monti a jeho finský kolega Jyrki Katainen.

„V současnosti máme mnoho jiné práce, než se pouštět do spekulací o budoucích personálních rozhodnutích,“ komentoval dnes podle agentury Reuters Schäuble zprávu FTD. K informacím listu se nechtěla vyjádřit ani berlínská vláda.

Před časem nicméně německý ministr financí k debatám o řízení Euroskupiny uvedl, že by se ho měl ujmout zástupce státu s nejvyšší ratingem, tady AAA. Ten má ze zemí platících eurem kromě Německa už jen Finsko, Lucembursko a Nizozemsko. „Takové země jsou nejvhodnější, aby navrhly kandidáta,“ řekl tehdy Schäuble.

Šéfa německé státní pokladny zatím podle FTD nepodpořil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Obává se, že by se tak mohla německá pozice ještě posílit. Od té doby, co je jasné, že Merkelová sonduje ve prospěch Schäubleho, se Sarkozyho odmítání Junckera změnilo,“ uvedl jeden ze zdrojů z Euroskupiny.

Lucemburský premiér ji má vést do léta. Podle FTD se v Bruselu nicméně spekuluje, že by si mohl předsednictví prodloužit do roku 2014.

Výběr předsedy Euroskupiny je součástí balíku čtyř vlivných postů v evropských institucích, o jejichž obsazení evropští lídři nyní diskutují. Tato jednání se podle FTD však mohou protáhnout až do května, než bude známo jméno nového francouzského prezidenta.

Kromě předsednictví Euroskupiny se uvolní jeden post ve vedení Evropské centrální banky a hledají se ředitelé stálého záchranného fondu eurozóny ESM a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Podle předběžné dohody představitelů eurozóny se má o obsazení těchto míst rozhodovat dohromady.