PŘEHLEDNĚ: Počet obětí po řádění hurikánu Ian překročil stovku

Hurikán Ian má ve Spojených státech už přes 80 obětí

Hurikán Ian má ve Spojených státech už přes 80 obětí Zdroj: Reuters

Následky hurikánu Ian na Floridě
Následky hurikánu Ian na Floridě
Následky hurikánu Ian na Floridě
Následky hurikánu Ian na Floridě
Následky hurikánu Ian na Floridě
17
Fotogalerie

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 100 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Největší zkázu napáchal hurikán Ian na Floridě, odkud také pocházejí všechny americké oběti s výjimkou čtyř lidí, kteří zahynuli v Severní Karolíně. Bilance podle Reuters pravděpodobně dále poroste s tím, jak záplavové vody ustupují a záchranáři se dostávají hlouběji do oblastí, které byly původně odříznuty od okolí.

Jak hurikán vznikl?

Okolo úterní desáté hodiny dopoledne středoevropského času ke kubánskému pobřeží dorazilo oko hurikánu, a to hurikánu třetí, skoro však čtvrté kategorie. Ian dorazil do oblasti mezi přímořskými lokalitami Boca de Galafre a La Coloma, tedy cca 180 kilometrů jihozápadně od hlavního města Havany. Ve středu hurikán udeřil na západním pobřeží amerického státu Florida.

Jakou měl hurikán sílu?

Ian udeřil na Floridu jako hurikán čtvrté kategorie, silou větru se blížil nejvyšší, páté kategorii, a byl tak jedním z nejsilnějších, jaké kdy tuto oblast postihly. Hurikán posléze zeslábl na tropickou bouři, nad oceánem opět zesílil a jako hurikán prvního stupně zasáhl Severní Karolínu; provázel ho vítr o rychlosti přes 140 kilometrů v hodině. Nejhorším hurikánem v dějinách USA co do počtu obětí byl tropický cyklon, který v září 1900 zasáhl stát Texas, zničil pobřežní město Galveston a vyžádal si osm tisíc obětí.

Kdy dorazil na pobřeží?

Živel udeřil v úterý na západní část Kuby jako hurikán třetí kategorie z pěti, úřady kvůli němu nechaly evakuovat padesát tisíc lidí. Následně střed hurikánu dorazil k pevnině ve středu, a to na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy. Po jeho následném přesunu nad Atlantický oceán se vrátil na americkou pevninu v pátek ráno (odpoledne středoevropského letního času), konkrétně ve státě Jižní Karolína.

Mapa: Které oblasti hurikán zasáhl?

Jaké jsou škody?

  • Spojené státy americké postihly v důsledku hurikánu rozsáhlé škody, které zatím nejsou vyčísleny, a ničivé záplavy, které floridský guvernér Ron DeSantis označil za největší záplavy za posledních 500 let. Zároveň uvedl, že tropická bouře způsobila státu „historické škody“, dvě města okresu Lee označil za zdevastovaná.
  • Bouře způsobila rozsáhlý výpadek proudu; k pondělnímu ránu je podle monitorovacího serveru PowerOutage na Floridě bez elektřiny 630 tisíc odběratelů.
  • Živel zdevastoval také kubánskou provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku, poznamenala AP. Zpustošil přitom jednu z nejdůležitějších tabákových farem. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vyvracela stromy.
  • Podporu Floridě poskytlo 26 amerických států. Materiálních zásob má stát podle guvernéra dostatek, a je tedy přínosnější, pokud ti, kteří chtějí pomoct, přispějí na charitativní sbírku Florida Disaster Fund, na niž dosud přišlo přes 1,6 milionu dolarů, tedy asi 40 milionů korun. 

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Jak postupuje americká vláda?

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek řekl, že Floridu navštíví, až to podmínky dovolí. Federální vláda podle něj pokryje sto procent výdajů, které Florida vydá v reakci na tuto mimořádnou událost. Na bezprostředních záchranných a opravných pracích se podílí desítky tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolníků. Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí.

Kolik bude stát obnova? 

Pojišťovny budou muset vynaložit na krytí škod způsobených hurikánem Ian na Floridě a v Jižní Karolíně až 57 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). S odvoláním na odhad společnosti Verisk o tom informovala agentura Reuters. 

Prognóza zahrnuje škody způsobené větrem a záplavami při pobřeží i ve vnitrozemí, upřesnila citovaná firma, která se zabývá analýzou dat a vyhodnocováním rizik. Dolní hranice odhadu činí 42 miliard dolarů. Prognóza ale nezahrnuje ztráty federálního programu pro pojištění proti záplavám, případné dopady soudních sporů a další položky, které mohou pojistné ztráty zvýšit na 60 miliard dolarů.

Americká analytická společnost CoreLogic v pátek odhadla pojistné ztráty na Floridě v rozmezí 28 až 47 miliard dolarů.