Premiéra dluhopisů ESM: investoři měli značný zájem i přes záporný výnos

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Stálý záchranný fond eurozóny (ESM) má za sebou první aukci dluhopisů. Zájem o ně byl značný, i když jejich průměrný výnos bude záporný. Investoři totiž papíry ESM podle všeho považují za velmi bezpečný finanční instrument a jsou proto ochotní tolerovat i minusové zhodnocení.

ESM prodal papíry za 1,927 miliardy eur (asi 49,2 miliardy korun). Dluhopisy mají splatnost tři měsíce a průměrný výnos minus 0,0324 procenta.

Záporný výnos znamená, že fond nemusí za vypůjčení peněz nic platit. Naopak bude vracet méně, než kolik si půjčil. To znamená, že investoři ESM považují za relevantní investiční nástroj s nejvyšší mírou spolehlivosti.

Poměr poptávky k nabídce činil 3,2 ku jedné, což znamená, že poptávka byla o 220 procent vyšší, než kolik dluhopisů fond nabízel.

Přechod k ESM je hladký, poznamenal šéf fondu

Počínaje tímto měsícem bude ESM každé úterý v aukci nabízet dluhopisy, nejprve se splatností tři a šest měsíců. Nahradí tak program prodeje svého předchůdce EFSF.

„Úspěch první aukce dluhopisů ESM ukazuje, že investoři nemají absolutně žádný problém s přechodem programu krátkodobého financování z fondu EFSF na fond ESM,“ poznamenal finanční ředitel ESM Christophe Frankel.

Zájem o dluhopisy evropského záchranného fondu deklarovalo například Japonsko. Jejich ministr financí Taró Aso novinářům řekl, že Japonsko chce tímto způsobem pomoci zemím eurozóny zotavit se z krize. Tokio k tomu za tímto účelem využívat svých devizových rezerv a má v úmyslu papíry kupovat opakovaně.