Přerozdělit 160 tisíc migrantů? Kapka v moři, míní německý vicekancléř

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Nový plán Evropské komise na přerozdělení celkem 160 tisíc běženců mezi unijní země je jen kapkou v moři. V německém parlamentu to prohlásil vicekancléř Sigmar Gabriel. Ten dodal, že jen do Německa letos přišlo již 450 tisíc uprchlíků, z toho 105 tisíc jich přibylo za srpen.

„Přerozdělení je prvním krokem,“ řekl Gabriel. „Dalo by se říci, že je to kapkou v moři, která nevyřeší všechno,“ dodal.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v Evropském parlamentu ohlásil záměr rozdělit mezi unijní státy 120 tisíc dalších běženců. Již dříve komise požádala o redistribuci 40 tisíc uprchlíků. Cílem tohoto opatření je ulevit Řecku, Itálii a Maďarsku, které čelí přívalu běženců. Ne všechny státy EU s návrhem souhlasí, proti je například Česká republika či Slovensko.

Většina uprchlíků míří do Německa či Švédska. Německo očekává, že letos do země přijde na 800 tisíc uprchlíků. Podle průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov uvedla pětina dotázaných obyvatel Německa, že již nejméně jednou na podporu běženců přispěli, případně jim pomohli jiným způsobem. Dalších asi 23 procent oslovených prohlásilo, že zatím nijak nepomohli, ale chystají se k tomu.