Přes 41 milionů - tolik lidí v Německu ještě nikdy nepracovalo

Německo, průmysl

Německo, průmysl

Němci mají práci, dostávají za ni více peněz a vydělané peníze zase utrácejí – z pohledu ekonoma takřka ideální stav. Nebýt evropské dluhové krize, dalo by se mluvit o malém německém hospodářském zázraku.

Počet zaměstnaných lidí s bydlištěm v Německu v roce 2011 poprvé překročil hranici 41 milionů, ohlásil v pondělí statistický úřad ve Wiesbadenu. Zaměstnání má nyní celkem 41,04 milionu lidí, což je nejvíce v historii sjednoceného Německa. A navzdory dluhové krizi v Evropě toto číslo v příštích měsících dál poroste, předpovídají ekonomičtí rádcové.
V meziročním srovnání má v Německu práci o 535 tisíc více lidí než v roce 2010, což je nárůst o 1,3 procenta. Nárůst zaměstnaných má v Německu nadále pokračovat, i když tento růst začne zpomalovat.

Odborníci z essenského institutu RWI věští pro tento rok nárůst na 41,24 zaměstnaných, podle jejich mnichovských kolegů z institutu Ifo se v roce 2012 zaměstnanost vyšplhá na 41,27 lidí. Německá ekonomika rostla v uplynulém roce o tři procenta, letos však ekonomové kvůli globálnímu hospodářskému ochlazení počítají jen s „minirůstem“ o 0,5 procenta.

Statistika je přikrášlená

Server Spiegel Online ale upozorňuje, že německá statistika je v lecčems přikrášlená. Mezi zaměstnané se totiž počítají i takzvaní „ein Euro Jobbers“ a „Minijobbers“. Tedy lidé, kteří sice do práce chodí, ale nepobírají za to žádnou nebo velice nízkou mzdu, která rozhodně nestačí k pokrytí jejich životních potřeb.

Obdobně úřady kouzlí také se statistikou nezaměstnaných. Například lidé nad 58 let, kteří alespoň rok pobírali podporu a nedostali žádnou nabídku práce, už statisticky nepatří mezi nezaměstnané, ačkoli fakticky nezaměstnaní jsou.

Kvůli snížení daní roste čistý příjem

Němce při pondělním novoročním nástupu do práce potěšila další dobrá zpráva: díky snížení daní si přijdou na více peněz. Čistý příjem stoupl v průměru až o 160 euro, píše deník Sueddeutsche Zeitung. Důvodem je řada malých daňových úprav, které začínají platit od ledna tohoto roku. Nejvíce si polepší lidé s ročním hrubým příjmem mezi 24 a 66 tisíci eury, vypočetl pro deník ekonom Frank Hechtner ze Svobodné univerzity v Berlíně.

Obchodní komora: nejvyšší spotřeba za deset let

Byl to „nejlepší spotřební rok desetiletí“ pochvaluje si také Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK). Němečtí spotřebitelé vloni utratili podle průzkumu komory nejvíce peněz v celém desetiletí. „Domácí spotřeba stouply nejméně o 1,2 procenta,“ stojí v pondělním bulletinu DIHK.