Přes Balkán prochází kvůli zimě výrazně méně migrantů

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

V zemích ležících na takzvané balkánské migrační trase zaznamenaly v posledních dnech výrazný pokles počtu přicházejících běženců. Podle agentur je to důsledek ochlazení před nadcházející zimou a rovněž odmítání pustit na své území "ekonomické migranty". Bavorsku se však prý zatím proud utečenců příliš neztenčil.

Na makedonsko-řeckém hraničním přechodu Gevgelija zaregistrovali ve středu během 12 hodin příchod jen 540 uprchlíků. Dříve jich denně přicházelo až 8000, i více. Makedonie se rozhodla pouštět jen Syřany, Iráčany a Afghánce v polovině listopadu poté, co se proslechlo, že stejný krok hodlají učinit Rakousko a Slovinsko.

Zpomalení proudu migrantů na něco přes jeden tisíc zaznamenali tento týden i v Srbsku. Chorvatské úřady dnes podle agentury APA sdělily, že ve středu přišlo ze Srbska 1800 nově příchozích a dnes brzy dopoledne bylo v přijímacím centru ve Slavonském Brodu jen pět lidí.

Do Slovinsku během středy dorazilo 2700 nových uprchlíků. Dnes ráno ale i tamní centra téměř zela prázdnotou. Podle slovinské policie ve středu odešlo do Rakouska přes 3300 migrantů.

Bavorské úřady ale podle agentury DPA dnes sdělily, že množství přicházejících imigrantů zatím moc nekleslo. Mluvčí spolkové policie v Mnichově ráno uvedla, že během středy přešlo hranice do Bavorska asi 6050 lidí. V posledních dnech je to „téměř konstantní počet“, poznamenala. „Žádný účinek špatného počasí jsme zatím nezaznamenali,“ dodala.