Přes La Manche za 80 tisíc. Převaděči se snaží vydělat na uprchlické krizi

Migranti v Calais

Migranti v Calais Zdroj: ctk/ap

Kvůli velkému množství uprchlíků, kteří se v poslední době snaží proniknout z Francie do Británie, přibývá v okolí velkých francouzských, ale také belgických přístavů převaděčských gangů, jež se snaží migranty propašovat přes kanál La Manche. Ve svých reportážích na to upozornily server BBC a nedělník The Sunday Times. Francouzské úřady v této souvislosti mluví dokonce o "anglické mafii", reportéři Sunday Times vypátrali, že uprchlíci za převoz do Británie platí až 2150 liber (80 tisíc korun).

BBC cituje starostu francouzského městečka Teteghem, které leží nedaleko přístavu Dunkerque. Franck Dhersin tvrdí, že na místech, kde přistěhovalci táboří, se často pohybují auta s britskou poznávací značkou.

Jejich osádky uprchlíkům za značný finanční obnos nabízejí, že je dostanou do Británie. Podle Dhersina mají zbraně, často běžencům vyhrožují a k zaplacení je nutí násilím.

V přístavu v Calais se uprchlíci snaží dostat na cestu přes lamanšský průliv třeba tak, že proniknou do překladového terminálu a ukryjí se ve vlacích, které jezdí podmořským tunelem, anebo se na černo nalodí na některý z trajektů. V okolí Dunkerque je oblíbená jiná taktika: běženci se tam snaží proniknout do přívěsů nákladních aut, které míří do Británie.

Také v Belgii podle pracovníků humanitárních organizací v převaděčských skupinách často figurují britští občané

The Sunday Times ale v dnes zveřejněném článku odhalil i další trasy, jimiž do Spojeného království ilegálně míří stále větší množství lidí. Jedna z nejfrekventovanějších začíná v belgickém přístavu Zeebrugge.

Převaděčské gangy prý své „klienty“ ubytují v některém z přímořských letovisek, jako je například Ostende, a díky své znalosti celních procedur pak uprchlíky dokážou dostat do nákladních aut či kontejnerů, které na lodích míří do anglických přístavů Dover, Tilbury, Hull či Teesport.

Také v Belgii podle pracovníků humanitárních organizací v převaděčských skupinách často figurují britští občané. Belgické úřady o zvýšené aktivitě převaděčů vědí, ne vždy se jim prý ale podaří jejich aktivity překazit. „Víme, že v přímořských regionech operují převaděči. Pobřeží je ale dlouhé 65 kilometrů. Nemůžete sledovat všechno a umístit všude kamery,“ řekl k tomu mluvčí belgického ministerstva vnitra Olivier van Raemdonck.