Přes sedm tisíc lidí pochodem Moskvou připomnělo vraždu Borise Němcova

Pochod v Moskvě u příležitosti prvního výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova

Pochod v Moskvě u příležitosti prvního výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova Zdroj: ctk/ap

Přes sedm a půl tisíce lidí se dnes odpoledne zúčastnilo pochodu Moskvou u příležitosti prvního výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova. Informovala o tom agentura AP. Organizátoři chtěli demonstrací kromě dosud neobjasněné vraždy Putinova kritika Němcova upozornit i na porušování svobody slova a shromažďování v Rusku. Moskevská radnice zakázala, aby se demonstrace konala přímo na místě politikovy vraždy.

„Byl ztělesněním svobody a odvahy, pro mě to byl vzor,“ řekla šestadvacetiletá účastnice pochodu. A dodala, že opozice musí ukázat moudrost a jednotu.

Vyšetřovatelé z vraždy Němcova obvinili pětici Čečenců. Opozice ale požaduje odhalení člověka, který si vraždu objednal. Obvinění muži podle ní jednali přinejmenším s vědomím čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Už dnes ráno položil na Velkém moskvoreckém mostě, kde byl Němcov loni 27. února zavražděn, věnec americký velvyslanec v Rusku John Tefft. Vyjádřil přitom naději, že „některé ze snů Borise Němcova se v Rusku splní.“

Pochod v Moskvě u příležitosti prvního výročí vraždy opozičního politika Borise NěmcovaPochod v Moskvě u příležitosti prvního výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova | ctk/ap

Němcov byl ruským vicepremierem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Němcov kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Údajně připravoval knihu Putin a válka o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Jeho vražda se stala před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března. V den vraždy Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci.