Přes USA se přehnala sněhová bouře, letiště zrušila 1600 letů

Sněhová bouře v New Yorku

Sněhová bouře v New Yorku Zdroj: profimedia.cz

Sněhová bouře v New Yorku
Sněhová bouře v New Yorku
Sněhová bouře v New Yorku
Sněhová bouře v New Yorku
4
Fotogalerie
Severovýchodem Spojených států se během víkendu převalila rozsáhlá sněhová bouře, už druhá za poslední týden. Zanechala za sebou nové přívaly sněhu, kluzké silnice a narušenou leteckou dopravu. Bouřkový systém zasáhne ještě dnes Maine, nejvýchodnější a zároveň i nejsevernější stát kontinentální části USA, kde meteorologové čekají až 45 centimetrů nového sněhu.

Obří systém tlakové níže v šíři asi 2500 kilometrů zasáhl rozlehlou oblast od středozápadního státu Missouri až po Maine a dnes míří k východokanadskému pobřeží. Letiště od Chicaga po Washington zrušila v sobotu přes 1000 letů. Dnes se letečtí přepravci stále ještě potýkali se zpožděními, i když na odpoledne již většinu letů obnovily.

V severovýchodních státech Nové Anglie napadlo v sobotu pět až 28 centimetrů sněhu, v Maine zaznamenali přes 40 centimetrů. Sněhové srážky se ve velkých městech podél pobřeží, jako v New Yorku a Bostonu, měnily v mrznoucí déšť a v led, což přineslo zvýšené počty dopravních nehod. Dnes ještě meteorologové čekají ve státě New York až deset centimetrů nového sněhu a nejvíce jej má spadnout na severu Maine kolem hranic s Kanadou.

Bouře zasáhla oblast, kde žije přes 100 milionů lidí, o jednom z nejrušnějších předvánočních víkendů. Východ Spojených států postihla už na počátku týdne sněhová kalamita, kvůli níž musely být uzavřeny školy, úřady i letiště a zavládl dopravní chaos. Letiště v New Yorku, Filadelfii, New Jersey a Newarku zrušila zhruba 1600 letů.