Trh fúzí a akvizic dál ochlazuje, pád brzdí jen USA

Odpálení střely Tomahawk z dílny zbrojovky Raytheon. Její spojení s United Technologies patří k největším transakcím úvodu letošního roku.

Odpálení střely Tomahawk z dílny zbrojovky Raytheon. Její spojení s United Technologies patří k největším transakcím úvodu letošního roku. Zdroj: Armáda USA

Celgene (ilustrační foto)
Raytheon (ilustrační foto)
střely, bomby a rakety z dílny zbrojovky Raytheon
4
Fotogalerie

Objem transakcí uskutečněných na celém světě se během letošního pololetí meziročně propadl o jedenáct procent na 1,8 bilionu dolarů. Vyplývá to z dat společnosti Mergermarket, která sleduje uskutečněné fúze a akvizice.

Pokles transakcí potkal Evropu, Jižní Ameriku nebo oblast Asie a Pacifiku. Trh s firemními transakcemi, při nichž se prodávají či spojují celé společnosti, tak zachraňovaly hlavně Spojené státy. Ostatně tři z pěti největších transakcí za prvních šest měsíců se odehrálo právě v USA.

„Kondice americké ekonomiky je lepší, než v Evropě nebo na rozvíjejících se trzích,“ říká investiční stratég firmy Fichtner Aleš Prandstetter a dodává: „Nejistota ohledně obchodních válek se rovněž projevuje více v Evropě a rozvíjejících se trzích než v USA.“

Největší letošní transakcí je proto převzetí biotechnologické společnosti Celgene americkým farmaceutickým kolosem Bristol-Myers Squibb za 89,5 miliardy dolarů. Za ní je investice ve zbrojním průmyslu, kdy společnost United Technologies Corporations převezme za téměř 89 miliard dolarů konkurenční Raytheon.

Další obří transakce se odehrály opět ve farmacii a ropném průmyslu. „Několik velkých společností, někdy pod tlakem aktivistických investorů, využívá fúze a akvizice k posílení své pozice na domácích trzích nebo k zaměření na svou hlavní činnost,“ komentuje vývoj na trhu Beranger Guille z MergerMarket.

Ani velké investice ale nezabránily propadu trhu s firmami. Důvodem jsou podle Prandstettera obavy manažerů z toho, že se ekonomika nachází na konci růstové fáze. „Vrchol už je za námi,“ uvádí Prandstetter s tím, že manažeři už nechtějí platit za převzetí firem příliš vysoké ceny.

Zpomalení trhu se ostatně odrazilo i na chování bank z Wall Street. Zajímají se již nějakou dobu i o transakce, nad nimiž by ještě před pár lety ohrnovaly nos.

Konkrétně banka JPMorgan Chase se zabývala jen obřími investicemi, když například radila při transakci, kdy japonský farmaceutický kolos Takeda převzal irskou společnost Shire za 62 miliard dolarů. Minulý podzim se však její bankéři zajímali rovněž o prodej firmy Cianna Medical vyrábějící zařízení na odhalování nádorů. Jejíž roční tržby jsou „jen“ čtyřicet milionů dolarů. „Stále jsem je žádal, aby mi sdělili, proč se vůbec zajímají o tento obchod,“ uvedla pro list Wall Street Journal tehdejší šéfka Cianna Medical Jill Andersonová.

JPMorgan ale není jedinou velkobankou, která v době ochlazení trhu s transakcemi hledá byznys prakticky všude. Mocná Goldman Sachs podle listu nepohrdla transakcí v objemu 162 milionů dolarů.

Největší transakce v 1. pololetí (v miliardách dolarů)
Kupující firmaCílová společnostHodnotaZeměSektor
Bristol-Myers SquibbCelgene 89,5 USA Farmacie 
United Technologies Corp. Raytheon 88,9 USA Zbrojní průmysl 
AbbVie Allergan 86,3 Irsko Farmacie 
Saudi Arabian Oil Saudi Basic Industries Corp. (70procentní podíl) 70,4 Saúdská Arábie Chemický průmysl 
Occidental Petroleum Anadarko Petroleum 54,4 USA Těžba ropy 

(Pramen: Mergermarket)