Soukromé investice jsou na vrcholu, volných peněz je na trhu rekordní množství

Nestlé

Nestlé Zdroj: Profimedia

Téměř dva a půl bilionu dolarů (asi 56 bilionů korun) mají k dispozici soukromí investoři na akvizice či nákup nemovitostí. Jedná se o největší množství volných peněz v historii. Kontinuálně roste i celkové množství investic, jejichž počet je na nejvyšším čísle od příchodu finanční krize v roce 2008. 

Na data společnosti Preqin upozornily Financial Times. Množství volných peněz podle deníku roste nejen díky zájmu penzijních či státních fondů, ale také vlivem stále nízkých úroků a levných peněz od finančních institucí. Jen v letošním roce chtějí private equity (soukromé kapitálové) fondy získat minimálně bilion dolarů na investice. Souvisí s tím také pokračující růst počtu nových fondů po celém světě.

Za prvních šest měsíců soukromí investoři proinvestovali asi 256 miliard amerických dolarů (5,7 bilionu korun), jedná se tak o druhé nejsilnější pololetí za poslední dekády, uvádí analytická společnost Refinitiv. Silnější bylo pouze předkrizové období, konkrétně rok 2006, kdy investice přesáhly 400 miliard dolarů. Meziročně roste také podíl private equity akvizic na celkových investicích, když dosáhl 13 procent. Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2013.

Mezi nejvýznamnější obchody patří akvizice realitního portfolia singapurské společnosti GLP americkým fondem Blackstone za 18,7 miliardy dolarů nebo prodej drogistické divize Nestlé za více než deset miliard dolarů. 

Díky levným penězům na akvizice podle Financial Times putuje stále více půjčeného kapitálu, důsledkem je rovněž rostoucí valuace jednotlivých společností.

„Očekávám, že druhá polovina roku bude ve znamení obdobného tempa, jako prvních šest měsíců. Obchody je jednoduché zafinancovat, všichni mají peněz dostatek,“ uvedla pro Financial Times expertka na private equity Simona Maellare. I přesto, že v posledních měsících visí nad investičními trhy hrozba sílící obchodní války a obecné zpomalení globální ekonomiky.