Prezidentské volby v Polsku se tuto neděli neuskuteční. Hádka o termín uvrhla zem do chaosu

Polský prezident Andrzej Duda je favoritem voleb. Pokud by se ale konaly později, může svou pozici ztratit

Polský prezident Andrzej Duda je favoritem voleb. Pokud by se ale konaly později, může svou pozici ztratit Zdroj: ČTK

Koronavirus v Polsku
Koronavirus v Polsku
Speciální ochranné obleky v Polsku
Také v Polsku se lidé chrání rouškami
Boj s koonavirem v Polsku
6
Fotogalerie

Poláci stále nevědí, kdy budou volit prezidenta. Na neděli plánované korespondenční hlasování dle očekávání v úterý večer odmítla horní komora parlamentu. Ve středu pozdě večer se na tom dohodl i předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński s Jaroslawem Gowinem, šéfem menšího koaličního uskupení Dohoda. 

Představitelé vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) v posledních dnech připouštěli, že se hlasování bude muset o týden či dva posunout. Opozice ji tlačí k většímu odkladu. Kvůli chaotické situaci se dokonce začíná hovořit o možnosti předčasných parlamentních voleb.

Oba političtí lídři se domluvili na tom, že hlasování se uskuteční v pozdějším termínu, a to korespondenčně.

Polsko mělo 10. května uspořádat první kolo prezidentských voleb, jejichž favoritem je současná hlava státu Andrzej Duda, důležitý spojenec národně-konzervativního Práva a spravedlnosti. Kvůli koronaviru však musela být omezena kampaň a začalo se jednat o změnách.

Zatímco opozice navrhovala posun hlasování na později, PiS se rozhodla prosadit korespondenční volbu. Věří, že Duda má nyní větší šanci na úspěch, než když se bude výběr konat na podzim, kdy na zemi naplno dopadne hospodářská krize.

Sejm schválil hlasování poštou na počátku dubna. Nyní se čeká, jak si PiS poradí s odporem Senátu. Státní volební komise už vyloučila, že je reálné stihnout hlasování ještě tento víkend. PiS však bude zřejmě v Sejmu hledat podporu pro korespondenční volby později v květnu. Její úspěch bude silně závislý na postoji menší koaliční strany Dohoda.

„Doufáme, že bude dost zákonodárců, kteří návrh přijmou. Musíme však také zvážit možnost, že návrh podpořen nebude a pak budeme mít co dělat s velmi vážnou politickou krizí,“ připustil podle Reuters vedoucí úřadu premiéra Mateusze Morawieckého Michal Dworczyk. „Myslím, že takové diskuse musí být velmi opatrné, ale scénář, ve kterém jsou zahrnuty předčasné volby, nemůže být vyloučen,“ dodal.

Není také jasné, jak se k případným květnovým volbám postaví opozice a její voliči. Kandidátka Občanské platformy Malgorzata Kidawová-Blońská už na konci března na protest proti vládě pozastavila kampaň.

Někdejší polský premiér a bývalý šéf Evropské rady Donald Tusk společně s dalšími osobnostmi vyzval k bojkotu korespondenčního hlasování, které může být podle kritiků zmanipulováno. Dá se očekávat, že opozice výsledek takových voleb napadne.

Jednou z možností řešení nepřehledné situace je vyhlášení stavu živelní katastrofy, ve kterém by se mohly volby odložit na léto, podzim či později, tak jak od počátku žádá opozice.