Při americkém náletu v Libyi zemřeli i dva unesení Srbové

Americká stíhačka F-16

Americká stíhačka F-16 Zdroj: CC BY-SA 2.0: John Murphy; Flickr

Při pátečním americkém náletu na teroristy v Libyi, který zabil čtyři desítky lidí, zahynuli i dva pracovníci srbského velvyslanectví unesení loni v listopadu. Oznámil to ministr zahraničí Ivica Dačić.

Americké letouny zaútočily na výcvikový tábor radikální organizace Islámský stát (IS) u města Sabráta západně od libyjské metropole Tripolisu. Většinu mrtvých podle pátečních informací médií tvoří bojovníci IS, o dalších obětech nic konkrétního dosud zveřejněno nebylo.

Ministr Dačić oznámil, že při náletu zemřeli také dva unesení pracovníci srbského velvyslanectví, řidič Jovica Stepić a spojařka Sladjana Stankovičová. Teroristé je unesli, když v Sabrátě v listopadu zaútočili na kolonu srbského velvyslanectví.

Šéf srbské diplomacie uvedl, že zprávu o zabití dvou Srbů ještě libyjské úřady oficiálně nepotvrdily. Nicméně na základě fotografií a informací zpravodajských služeb je úmrtí unesené srbské dvojice potvrzené. Bělehrad bude podle Dačiče žádat objasnění od Spojených států a libyjských úřadů.

V Libyi se před rokem dostal do rukou únosců také jeden Čech. Zmocnili se ho 6. března v Ghaní spolu s dalšími osmi zahraničními zaměstnanci rakouské společnosti VAOS.