Při bostonském maratonu zabíjely exploze, USA jsou v pohotovosti

Dvě exploze otřásly centrem amerického Bostonu jen pár metrů od cíle maratonu, kterého se účastnily tisíce lidí.

Dvě exploze otřásly centrem amerického Bostonu jen pár metrů od cíle maratonu, kterého se účastnily tisíce lidí. Zdroj: CTK/AP

Cílem maratonu v americkém Bostonu dnes otřásly dvě silné exploze. Nejméně dva lidé zahynuli a dalších šest je v kritickém stavu, nemocnice hlásí přes sto zraněných, uvedl list The Boston Globe. Prezident Barack Obama podle agentury Reuters přislíbil pomoci s vyšetřováním. New York podle zpravodajské stanice CNN z preventivních důvodů zpřísnil bezpečnostní opatření.

Organizátoři závodu na Facebooku uvedli, že v cíli závodu explodovaly nálože. K výbuchům došlo asi dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Druhá exploze následovala asi 20 vteřin po prvním výbuchu.

Po dvou explozích v cíli maratonu oznámila policie další výbuch v areálu knihovny a muzea Johna Kennedyho. Později ale podle agentury DPA své prohlášení zmírnila s tím, že událost spíše souvisela s požárem v budově a nikoli s předchozími výbuchy.

Pyrotechnici nyní podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z tajné služby, zneškodňují další dvě výbušniny. Ze zprávy ale není jasné, zda nález souvisí se zmíněným výbuchem. Jedna z možných výbušnin byla údajně nalezena v tamním luxusním hotelu Mandarine.

Úřady vyzvaly obyvatele a návštěvníky města, aby se nepřibližovali k odpadkovým košům, protože by tam mohly být ukryty další nálože. Úřady také doporučily nepoužívat mobilní telefony v místě tragédie, protože by mohlo dojít k náhodné aktivaci dalších možných náloží.

Ve startovní listině 117. ročníku Bostonského maratonu figurovalo 15 českých běžců. Mezi nimi není podle dostupných informací žádný mrtvý ani zraněný. ČTK o tom telefonicky informoval český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. Informaci ČTK potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Závodu se podle organizátorů zúčastnilo takřka 27 tisíc běžců.

CNN odvysílala záběry exploze. Po výbuchu silnici zahalil hustý dým a v místě vypukla panika. Ze snímků je patrné, jak se řada lidí pokouší ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla. Na jednom z televizních záběrů je také slyšitelné, jak kdosi křičí, že na místě jsou mrtví.

K výbuchu došlo přesně 4 hodiny, 9 minut a 43 vteřin po zahájení závodu.K výbuchu došlo přesně 4 hodiny, 9 minut a 43 vteřin po zahájení závodu. | CTK/APK výbuchu došlo přesně 4 hodiny, 9 minut a 43 vteřin po zahájení závodu.

Úřady v Bostonu uzavřely mosty přes řeku Charles. Policie evakuovala hotel Lenox, před kterým se jedna z explozí udála. K místu výbuchů byla povolána národní garda, aby oblast zajistila.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) dočasně zakázal v koridoru nad místem výbuchů letový provoz. Nařízení podle FAA ale nijak neovlivní provoz na hlavním bostonském Loganově letišti.

V souvislosti s výbuchy v Bostonu vyslaly úřady do centra New Yorku a Washingtonu policejní posily. Policisté podle CNN hlídkují na významných místech. New York se 11. září 2001 stal terčem útoku teroristů, kteří s unesenými letadly narazili do dvou mrakodrapů Světového obchodního střediska. Zahynulo tehdy přes 2750 lidí.

Washingtonská policie má pohotovost, střeží okolí Bílého domu

Americká tajná služba uzavřela krátce po dnešních explozích v Bostonu provoz na washingtonské Pennsylvania Avenue u Bílého domu. Příjezdy na frekventovanou komunikaci střeží policejní vozy, okolí Bílého domu ale zůstává turistům přístupné. Washingtonský policejní mluvčí agentuře Reuters řekl, že městský policejní sbor byl uveden do stavu zvýšené pohotovosti.

Prezident USA Barack Obama nařídil americkým federálním orgánům, aby poskytly pomoc bostonským úřadům při vyšetřování výbuchů. Prezident byl o bostonském incidentu informován a vláda je v kontaktu s úřady v Bostonu. Sám Obama se telefonicky spojil bostonským starostou Tomem Meninem a guvernérem státu Massachusetts Devalem Patrickem.

Na událost bezprostředně reagoval i viceprezident Joe Biden. „Naše modlitby jsou se zraněnými v Bostonu. Nevím přesně, kolik jich je, sleduji televizi,“ řekl Biden telefonicky novinářům.