Při havárii českého autobusu v Chorvatsku zemřelo osm lidí

Nehoda, autobus

Nehoda, autobus Zdroj: Vecernji list, Frane Saric

Osm lidí zemřelo dnes časně ráno při nehodě českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku. Mezi oběťmi je podle chorvatských webů i šesti- nebo sedmileté dítě a podle vyjádření české konzulky v Rijece pro portál novilist.hr i jeden z řidičů. Tři těžce zraněné vrtulník převezl do metropole Záhřebu. Autobus, který patří jindřichohradecké společnosti JH Bus, vezl klienty brněnské cestovní kanceláře Atlas Adria. Více než 40 lidí utrpělo zranění.

V autobuse jelo podle ministerstva zahraničí ČR celkem 51 lidí, všichni zranění byli převezeni do nemocnice v nedalekém Gospiči. „Do nemocnice byli převezeni všichni, aby se zjistilo, co a jak,“ vysvětlil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Ředitelka gospičské nemocnice portálu Jutarnji list řekla, že nikdo v jejich péči není v bezprostředním ohrožení života. Zranění mají hlavně zlomeniny končetin nebo otřes mozku. Naopak lékaři v Záhřebu údajně bojují o život jedné mladé dívky.

Seznam obětí nehody zatím chorvatské úřady nesestavily, do dnešního podvečera bude pokračovat identifikace raněných, potom začne rozpoznávání mrtvých, řekl konzul Bednář.

Podle Bednáře je část lidí v tak dobrém stavu, že by mohli pokračovat v cestě. Turisté, mezi nimi podle dostupných informací pět dětí, mířili na desetidenní dovolenou do kempu letoviska Baška Voda na Makarské riviéře.

Podle počátečních informací zahynulo sedm lidí, několik hodin po nehodě ale záchranáři vyprostili z trosek autobusu osmého mrtvého.

„Panika, krev a strach, to je jediné, co si vybavuji,“ řekl jeden z cestujících portálu Jutarnji list. Zraněným podle něho pomáhá v nemocnici v Gospiči český policista Luboš Turek, který v minulosti čtyři roky sloužil jako asistent chorvatských policistů během turistické sezóny na Jadranu.

„Do autobusu se dalo jen těžko dostat,“ řekl lékař záchranky Edo Emer, který na místě zasahoval. „Poprvé jsem zažil, že by lidé v šoku nebrečeli, dva nebo tři cestující nám pomáhali a zbylí netušili, co se děje a kde jsou,“ dodal Emer. Nejhorší pro něj bylo vyprošťovat mrtvé dítě. „Lidé byli v takovém stavu, že se po něm nikdo ani nesháněl,“ dodal.

Nehoda, autobusNehoda, autobus | CTK

Kancelář Atlas Adria si osudný autobus najala u firmy JH Bus. Vedoucí dispečer firmy řekl, že se všem cestujícím omlouvá. Proč se nehoda stala, si nedokáže vysvětlit. Autobus byl prý ve velmi dobrém stavu a za volantem se střídali dva řidiči s praxí několik desítek let. Majitel JH Busu je v zahraničí, do Česka se podle dispečera má vracet v neděli večer.

V pátek z Brna odjely do Bašky Vody dva autobusy Atlas Adria, po cestě se ale rozdělily a jeden pak čekal na druhý na benzinové pumpě, než kolem projede a pak se němu připojí. Řidiči spolu telefonovali. „Krátce spolu hovořili o obyčejných věcech a nikdo si nestěžoval na únavu,“ řekla Jutarnjimu listu pracovnice Atlas Adria. Deset minut po posledním hovoru mezi řidiči si posádka druhého autobusu všimla, jak kolem projíždějí sanitky.

Autobus kolem 04:00 SELČ sjel z chorvatské dálnice A1 u tunelu Krpani, který se nachází asi 230 kilometrů jižně od Záhřebu a jen několik desítek kilometrů od pobřeží.

Podle pracovníků správy chorvatských dálnic nejspíše existuje i záznam nehody, protože autobus nejdříve narazil do sloupu, který nese videokameru sledující provoz. Silničáři také uvedli, že na dálnici vůbec nebyly brzdné stopy, z čehož usuzují na řidičův mikrospánek. Řidič podle portálu nehodu přežil, napsal portál Večernji list. Autobus při havárii narazil do svodidel a převrátil se.

Klíčová dopravní tepna, kterou využívají turisté mířící na dovolenou k Jadranu, je uzavřená. Dnešní nehoda je nejhorší od havárie českého autobusu u jihočeských Nažidel, která si v březnu 2003 vyžádala celkem 20 mrtvých.

Jen asi 15 kilometrů od místa, kde dnes naboural český autobus, v září 2008 zemřelo 14 slovenských turistů a 30 se zranilo poté, co autobus z Košic narazil do mostního pilíře na dálnici. Šlo o jednu z nejtragičtějších nehod Slováků v zahraničí.

Přehled nejtragičtějších nehod českých autobusů od roku 1995:

20 mrtvých

8. března 2003 (ČR) - Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku se převrátil patrový autobus, který spadl z asi sedmimetrového srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí.

17 mrtvých

6. července 1995 (Slovensko) - Autobus Karosa firmy Modelárna z Nemošic na Pardubicku havaroval u Kolárovic v okrese Žilina. Při nehodě, kterou zavinil řidič a špatný technický stav brzdového systému, zemřelo na místě 16 lidí, další člověk zemřel v nemocnici. Zraněno bylo dalších 28 lidí.

10 mrtvých

2. února 1999 (ČR) - U obce Středokluky v okrese Praha-západ narazil řidič plně obsazeného autobusu do stojícího nákladního vozu a do osobního auta. Nehodu nepřežilo 10 osob (sedm zemřelo na místě, tři podlehly zraněním v nemocnici) a 27 lidí bylo zraněno, z toho 15 těžce.

7 mrtvých

23. června 2012 (Chorvatsko) - Sedm lidí zemřelo při nehodě českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku. Informaci místních médií ČTK potvrdil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Dodal, že dva lidé jsou těžce zranění.

6 mrtvých

13. prosince 2004 (ČR) - Šest lidí zahynulo a stejný počet utrpěl zranění při nehodě linkového autobusu na dálnici D1 u Domašova na Brněnsku. Do autobusu, který vyjížděl z odpočívadla u motorestu Devět křížů, zezadu narazil kamion pro přepravu automobilů. Mezi šesti oběťmi, které pocházely ze Slovenska, byla i teprve sedmiměsíční holčička.

16. července 2006 (ČR) - Šest mrtvých, z toho pět na místě, si vyžádal náraz linkového autobusu do mostního pilíře na druhém kilometru dálnice D8 u Zdib nedaleko Prahy. Nehodu zavinil řidič autobusu, který pravděpodobně usnul.