Při nehodě autobusu na jihu Slovenska zemřelo 12 lidí, další jsou zranění

Tragická nehoda autobusu a nákladního automobilu na Slovensku

Tragická nehoda autobusu a nákladního automobilu na Slovensku Zdroj: ČTK

Při dopravní nehodě na Slovensku zemřelo nejméně 13 lidí.
Při dopravní nehodě na Slovensku zemřelo nejméně 13 lidí.
Při dopravní nehodě na Slovensku zemřelo nejméně 13 lidí.
Při dopravní nehodě na Slovensku zemřelo nejméně 13 lidí.
Tragická nehoda autobusu a nákladního automobilu na Slovensku
9
Fotogalerie

Nejméně 12 lidí nepřežilo srážku nákladního auta a autobusu, která se stala ve středu u Nitry na jihu Slovenska. Dalších asi 17 lidí utrpělo zranění. Informovalo o tom prezidium tamního hasičského a záchranného sboru a policie. V linkovém autobusu podle médií cestovali také děti a středoškoláci. Jde o netragičtější dopravní nehodu na Slovensku za poslední roky.

Podle portálu tvnoviny.sk nákladní auto přejelo do protisměru a narazilo z boku do meziměstského autobusu, ve kterém cestovali zejména středoškoláci, kteří se vraceli ze školy.

Z policejních fotografií je patrné, že autobus se po srážce ocitl mimo vozovku a převrátil se. Na silnici se zase převrátil nákladní vůz, který byl naložen směsí kamení a zeminy. Příčina kolize je zatím nejasná. Na místě nehody zasahovali hasiči a další záchranáři mimo jiné s pomocí vrtulníku. Policie nedaleko zřídila krizové centrum pro rodinné příslušníky cestujících z autobusu.

Nehoda se stala zhruba hodinu po poledni u vesnice Nitrianske Hrnčiarovce nedaleko Nitry na silnici první třídy, kterou policie následně uzavřela. Tato silnice až do otevření nového úseku nedaleké rychlostní silnice R1 v roce 2011 sloužila pro tranzit od Nitry dál na střední Slovensko a zejména v minulosti ji slovenská média kvůli častým dopravním nehodám označovala za „silnici smrti“.

Slovenský premiér Peter Pellegrini kvůli nehodě předčasně ukončil návštěvu Kypru. V prohlášení vyjádřil soustrast pozůstalým. Na místo neštěstí vyrazilo několika slovenských ministrů. Prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že zpráva o nehodě vyvolává hluboký smutek.

Nejtragičtější dopravní nehodou na Slovensku je havárie českého autobusu Karosa firmy Modelárna z Nemošic na Pardubicku, který v červenci 1995 u Kolárovic v okrese Bytča ve velké rychlosti narazil do svodidel, letěl asi 35 metrů vzduchem a dopadl do hloubky 15 metrů; nehoda si na místě vyžádala 16 mrtvých a 29 zraněných, z nichž jeden po několika dnech zemřel v nemocnici.