Při nehodě Boeingu v San Francisku zřejmě chybovali piloti

Havarovaný Boeing 777 aerolinek Asiana v San Francisku

Havarovaný Boeing 777 aerolinek Asiana v San Francisku Zdroj: ctk/ap

Sobotní havárii letadla s 307 lidmi na palubě na letišti v San Francisku asi způsobila chyba pilotů. Podle amerických vyšetřovatelů letěli při přistání se svým Boeingem 777 příliš nízko a příliš pomalu a snažili se to napravit až po varování od kontrolní věže. Jihokorejská společnost Asiana Airlines připustila, že její pilot řídící osudný stroj nemá potřebné zkušenosti s tímto typem stroje a přistával s ním v San Francisku poprvé.

Šestačtyřicetiletý jihokorejský pilot má za sebou celkem více než 9000 letových hodin, ale pilotoval jen 43 hodin Boeing 777, který patří k největším dopravním letounům na světě. „Je pravda, že (pilot) byl (v době havárie) v zácviku na Boeing 777,“ připustila mluvčí společnosti Asiana Airlines, které zničený stroj patřil. Dohlížel prý na něj zkušený instruktor, který letěl jako vedlejší pilot.

Společnost také odmítla domněnku, že by katastrofu zapříčinila technická porucha letadla. Poukázala přitom na to, že posádka ani záznamová zařízení před pádem žádný nedostatek neuvedly a že podle vyšetřovatelů se piloti snažili zvýšit rychlost příliš pozdě, čímž zadek stroje prudce narazil do země. Američtí vyšetřovatelé ale hodlají oficiálně upřesnit příčinu neštěstí až po ukončení své práce, která podle nich potrvá více dní.

Obří letoun začal po pádu hořet. Místní komentáře označují za „malý zázrak“, že z 307 lidí na palubě jich přežilo 305, že více než třetina z nich nemusela být hospitalizována a že byl jen malý počet velmi vážně zraněných osob.

Letoun po nehodě