Při nepokojích v Belfastu bylo zraněno přes 30 policistů

Protesty v Belfastu

Protesty v Belfastu Zdroj: ctk/ap

Každoroční pochod protestantského Oranžského řádu v hlavním městě Severního Irska Belfastu skončil pouličními bitkami.

Při nepokojích v severoirském Belfastu bylo v noci na dnešek zraněno 32 policistů, 11 lidí bylo zatčeno. Násilí vypuklo při tradičním pochodu protestantů, a policie proto na místo povolala posily, aby předešla případným přímým konfrontacím protestantů s katolíky.

Každoroční pochody probritských protestantů se pravidelně stávají dějištěm potyček. Katolíci, z nichž mnozí usilují o sjednocení Severního Irska a Irska, považují protestantské pochody za provokaci. Účastníky letos rozlítily policejní zátarasy, které jim měly zabránit dostat se do katolické čtvrti. Proto zaútočili na členy pořádkových sil a jejich řádění v ulicích trvalo šest hodin.

Pochody Oranžského řádu v Severním Irsku tradičně vrcholí 12. července, kdy si protestanti připomínají výročí bitvy u Boyne, kde v roce 1690 Vilém Oranžský porazil katolického krále Jakuba II. Právě tato událost často znovu zažehne nenávist mezi dvěma náboženskými komunitami, které žijí v relativním klidu od uzavření mírové dohody v roce 1998.

Severní Irsko (Ulster) je provincie protestantské Velké Británie. Irská republika, rozkládající se na většině ostrova, je převážně katolická. Náboženství a vztah k Londýnu jsou v Ulsteru stále živé otázky. V minulých desetiletích vyvolaly mezi probritskými protestanty a katolickými irskými nacionalisty těžký konflikt, který si vyžádal přes 3600 obětí.