Při přestřelce v Ankaře zemřeli dva lidé, policie našla výbušniny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Při dvou přestřelkách v centru Ankary dnes zemřeli čtyři lidé, ani v jednom z incidentů však nebyli zapojeni kurdští ani islamističtí ozbrojenci. Informovala o tom s odkazem na turecký deník Hürriyet agentura Reuters. V turecké metropoli panují zpřísněná bezpečnostní opatření kvůli nedělnímu sebevražednému atentátu, který připravil o život 37 lidí. Přihlásila se k němu kurdská skupina bojující proti vládě.

Jedna ze dvou přestřelek se dnes odehrála ve čtvrti Dikmen, podle listu Hürriyet tam policista zastřelil policistku. Další střelba je podle policie běžným kriminálním činem - muž zastřelil svého bratra a snachu a poté spáchal sebevraždu.

O objevení auta s výbušninami ve městě Hani na východě země informovala agentura Dogan. Pyrotechnici podle ní nálož v zaparkovaném autě zneškodnili a policie nyní zkoumá záznamy z bezpečnostních kamer. V celé zemi nyní panují kvůli nedělnímu atentátu, k němuž se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), přísná bezpečnostní opatření.

Německo ve čtvrtek kvůli konkrétní hrozbě uzavřelo své zastupitelské úřady v Ankaře a Istanbulu a jejich brány zůstaly zavřené i dnes. Mluvčí berlínského ministerstva zahraničí dnes uvedla, že úřady nebudou fungovat ani během víkendu. Německý magazín Der Spiegel napsal, že k uzavření zastupitelských úřadů vedly informace od americké a turecké tajné služby, které Berlínu předaly dokonce i jméno a portrét možného útočníka, pravděpodobně člena hnutí Islámský stát (IS).

Pozor na frekventovaná místa

Ambasáda Spojených států v noci na dnešek vydala prohlášení, v němž americké občany v Turecku nabádá, aby více dbali na svou bezpečnost a vyhýbali se hromadným akcím či frekventovaným dopravním uzlům, kde je prý pravděpodobnost případného útoku nejvyšší.

TAK, která je podle tureckých úřadů úzce napojená na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), v prohlášení uvedla, že hodlá zaútočit znovu. Její akce jsou prý odvetou za to, jak turecká armáda na jihovýchodě země postupuje proti kurdským bojovníkům.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval Evropu, že kurdští separatisté mohou zaútočit i mimo Turecko. „Není důvod, proč by bomba, která explodovala v Ankaře, nemohla vybuchnout v Bruselu nebo jakémkoli jiném evropském městě,“ řekl.