Při protivládních demonstracích v Sýrii zabito 28 účastníků

Nepokoje v Sýrii

Nepokoje v Sýrii

Syrské bezpečnostní síly při pátečních demonstracích v několika městech, jichž se zúčastnily statisíce lidí, zabily 28 osob. Nejvíce obětí registruje Idlib na severozápadě země, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na místní aktivisty pro lidská práva.

Idlib je už několik dní dějištěm ofenzivy ozbrojených sil. Při demonstraci tu bezpečnostní síly střelbou do davu usmrtily 16 lidí. Osm demonstrantů bylo zastřeleno ve středosyrském Homsu, dva lidé v Damašku, jeden v pobřežním městě Latákíja a jeden v Halabu, druhém největším městě a ekonomické metropoli Sýrie.

Zásahy ozbrojených sil proti demonstrantům požadujícím odchod syrského prezidenta Bašára Asada si od března vyžádaly už kolem 1400 obětí na životech. Damašek násilnosti připisuje sabotérům a sám udává na 500 mrtvých policistů a vojáků.

Syrský prezident dnes odvolal z funkce guvernéra klíčové provincie Hamá, oznámila syrská agentura SANA bez upřesnění důvodů. Podle agentury AP šlo o zjevnou odvetu za to, že se v pátek ve městě Hamá uskutečnila pravděpodobně zatím vůbec největší demonstrace proti Asadovi, na kterou podle některých odhadů aktivistů přišlo až 300.000 lidí.

Před téměř třemi desítkami let se Hamá stalo dějištěm represí proti zakázanému hnutí Muslimského bratrstva, při nichž zahynulo na 20.000 lidí. Bratrstvo se tehdy vzbouřilo proti otci nynějšího prezidenta Háfizi Asadovi.