Příměří na Ukrajině trvá. Strany si vyměňují stovky zajatců

Ukrajinská armáda (ilustrační foto)

Ukrajinská armáda (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Pět ukrajinských vojáků přišlo o život a dalších 33 utrpělo zranění od vyhlášení příměří, které v pátek uzavřeli představitelé Kyjeva a proruských separatistů. Oznámil to dnes mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Separatisté podle něj zatím propustili 648 z přibližně 1200 zajatých ukrajinských vojáků.

„Za posledních 24 hodin nikdo nezahynul, ale za předchozí dny od podepsání minského protokolu (o příměří) jsme zaznamenali smrt pěti ukrajinských vojáků, dalších 33 bylo zraněno,“ řekl Lysenko podle listu Ukrajinska pravda. Separatisté podle mluvčího stříleli na vojáky v 89 případech.

Strany si vyměňují stovky zajatců

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během pondělní návštěvy Mariupolu oznámil, že Kyjev od povstalců už převzal 1200 zajatců. Podle Lysenka se ale prezidentovo číslo vztahovalo na celkový počet zajatců.

„Podle informací generálního štábu bylo celkem propuštěno 648 lidí a pracuje se na osvobození ještě dalších asi 500 zajatců,“ řekl mluvčí.

Jeden z předáků proruských separatistů z Doněcka Andrej Purgin dříve oznámil, že výměna všech zajatců se chystá na středu. Rebelové ze sousední, rovněž neuznávané „Luhanské lidové republiky“ dnes podle agentury Interfax ohlásili, že se chystají do konce týdne propustit všech 863 zajatých ukrajinských vojáků.

Lysenko se podle agentury Reuters nezmínil o tom, kolik povstalců má být podle dohody o příměří propuštěno z ukrajinského zajetí. Sami separatisté se podle listu Ukrajinska pravda prý dopočítali 311 lidí, kteří mají být v zajetí u ukrajinské strany. Tento údaj však nebylo možné ověřit.

Ministerstvo obrany v Kyjevě dříve uvedlo, že během příměří přišli o život čtyři ukrajinští vojáci a 29 dalších utrpělo zranění. Náčelník zdravotního odboru ministerstva Vitalij Andronatij také informoval, že momentálně je v péči vojenských nemocnic 1173 zraněných, dalších 94 je v péči civilních klinik. Vojenští lékaři ošetřili celkem 2517 zraněných.

Doněck byl v noci pod palbou

Doněck se podle místních úřadů stal v noci na dnešek opět terčem dělostřeleckého ostřelování. Střepiny zranily jednu ženu, uvedl list Ukrajinska pravda a dodal, že palba poškodila několik domů, včetně školního internátu.

Navzdory jednotlivým incidentům zainteresované strany tvrdí, že příměří, uzavřené v pátek v Minsku jako součást širšího mírového plánu, se vcelku dodržuje. Místy jsou nicméně hlášeny sporadické přestřelky, zvláště u Doněcka a u přístavního města Mariupolu. Tam krátce po zahájení příměří při palbě separatistů zahynula jedna žena a čtyři další civilisté byli zraněni.

Konflikt na východě Ukrajiny si od poloviny dubna podle OSN vyžádal už více než 3000 mrtvých, a to včetně 298 obětí z malajsijského boeingu, který byl 17. července sestřelen nad východní Ukrajinou. Z odpovědnosti za tuto tragédii se vzájemně obviňují Kyjev, proruští separatisté a Moskva.